AD_ACNE_WOMAN_LOOKING IN MIRROR_2021
Περιεχόμενα

Ξηροδερμία και ακμή: πως να δράσετε;

Εμφανίζετε ξηροδερμία μετά από θεραπεία κατά της ακμής; Πράγματι, στην περίπτωση σοβαρής μορφής ακμής, η ιατρική θεραπεία είναι η καλύτερη λύση για την αποκατάσταση της υγείας του δέρματος και την εξάλειψη των κηλίδων. Ωστόσο, προκαλεί κάποιες παρενέργειες. Η συχνότερη, και εκείνη που προκαλεί τη μεγαλύτερη δυσφορία, είναι η ξηρότητα του δέρματος: το δέρμα γίνεται πολύ ξηρό και τα χείλη μπορεί ακόμη και να εμφανίσουν σκασίματα.
Αλλά τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό; Πρέπει να σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή σας, παρόλο που είναι αποτελεσματική; Θα πρέπει να αντικαταστήσετε τα προϊόντα φροντίδας για την ακμή με προϊόντα φροντίδας για το ξηρό δέρμα; Και πάνω απ' όλα, πώς είναι δυνατόν να έχετε ξηροδερμία όταν το δέρμα σας είναι λιπαρό και με τάση για ακμή; 

 

Είναι γεγονός ότι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατά περίπτωση: θα εξαρτηθεί από τον τύπο της ακμής σας, τον βαθμό σοβαρότητας, αλλά και από την ηλικία σας και τη γενική κατάσταση της υγείας σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ιατρό, καθώς πρόκειται προπάντων για εξατομικευμένη φροντίδα! Μεταξύ των πιθανών φαρμακευτικών θεραπειών, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας χορηγήσει 

  • κρέμες που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα (π.χ. ρετινοειδή ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου). Αυτές οι κρέμες αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και συμβάλλουν στη ρύθμιση του σμήγματος.
  • φάρμακα από το στόμα (π.χ. παράγωγα βιταμίνης Α όπως η ισοτρετινοΐνη). Δρουν άμεσα μειώνοντας την έκκριση σμήγματος. 

Στη συνέχεια μπορεί να νιώσετε κάποια δυσφορία (σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ανάλογα με το άτομο) λόγω της ξηραντικής δράσης αυτών των θεραπειών στο δέρμα: στις περισσότερες περιπτώσεις, το δέρμα γίνεται ξηρό ή ακόμη και πολύ ξηρό, ορισμένες φορές προκαλώντας αίσθημα μυρμηγκιάσματος . Σε αυτή την περίπτωση, ο δερματολόγος σας θα είναι σε θέση να σας προτείνει διάφορες λύσεις, όπως: 

  • Να παρατείνετε τον χρόνο μεταξύ των εφαρμογών
  • Μείωση των δόσεων και παράταση της θεραπείας για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα
  • Πάνω απ' όλα, η από του στόματος θεραπεία πρέπει να συνοδεύεται από την καθημερινή χρήση ήπιων προϊόντων καθαρισμού ( αφρίζον ζελ, λοσιόν ή νερό με μικύλλια) και αντισταθμιστικές ενυδατικές καλλυντικές κρέμες, οι οποίες παρέχουν πραγματική άνεση στο ξηρό δέρμα.

Αν λοιπόν ο δερματολόγος σας προτείνει κάποια φαρμακευτική θεραπεία, μη διστάσετε να του κάνετε όλες τις ερωτήσεις που έχετε στο μυαλό σας. Ευτυχώς, ο κύριος σκοπός αυτών των φαρμακευτικών θεραπειών είναι να βελτιώσουν την ακμή σας: έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα! 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Σημειώσεις από τον ειδικό

Γενικά, όταν λαμβάνετε φάρμακα κατά της ακμής, ολόκληρο το σώμα αισθάνεται γενική δυσφορία λόγω της ξηροδερμίας. Βάλσαμο χειλιών, κρέμα σώματος... Μη διστάσετε να εφαρμόσετε μία γενναιόδωρη ποσότητα ενυδατικής φροντίδας, ώστε το δέρμα σας να ανακτήσει την ελαστικότητα και την άνεση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντισταθμιστικά προϊόντα περιποίησης, ειδικά σχεδιασμένα για τη θρέψη του δέρματος που είναι επιρρεπές στην ακμή και υποβάλλεται σε φαρμακευτική αγωγή ακμής

Δρ Marco Ambonati, Δερματολόγος

Οι φαρμακευτικές θεραπείες θα εξαφανίσουν τα σπυράκια σας και θα βοηθήσουν να καθαρίσει το δέρμα σας. Ωστόσο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ορισμένες φορές δυσάρεστες παρενέργειες: ξηροδερμία που προκαλεί έντονο αίσθημα «τραβήγματος», ξηρά ή ακόμη και σκασμένα χείλη κ.λπ.
Έτσι, για να συνεχίσετε τη θεραπεία σας κατά της ακμής υπό τις καλύτερες συνθήκες, υιοθετήστε καλές συνήθειες!

 

Να καθαρίζετε το δέρμα σας καθημερινά 

  • Ξεκινήστε με ένα απαλό προϊόν ντεμακιγιάζ: ένα νερό με μικύλλια ή ένα ντεμακιγιάζ κατάλληλο για δέρμα με τάση ακμής, το οποίο αφαιρεί τους ρύπους από το δέρμα χωρίς να το βλάπτει. Αν προτιμάτε τα προϊόντα με ξέπλυμα, επιλέξτε ένα απαλό καθαριστικό προσώπου, όπως ένα αφρίζον ζελ κατάλληλο γι’ αυτόν τον τύπο εύθραυστης επιδερμίδας. Μια ρουτίνα λίγων λεπτών κάθε πρωί και βράδυ βοηθά μακροπρόθεσμα! 
  • Μόλις το δέρμα καθαριστεί από τους ρύπους, θα αναπνεύσει ξανά και θα επωφεληθεί περισσότερο από τη φροντίδα που θα εφαρμόσετε στη συνέχεια.

 

Ενυδατώστε σε βάθος το δέρμα σας 

Αυτό είναι το δεύτερο βασικό βήμα στη ρουτίνα σας: 

  • Εφαρμόστε μια αντισταθμιστική φροντίδα για να επαναφέρετε την ισορροπία στο ξηρό, ευαίσθητο δέρμα, ώστε να αποκατασταθούν η άνεση και η ελαστικότητά του. 
  • Επιλέξτε κρέμες φροντίδας με πλούσια, αλλά μη λιπαρή, υφή, που αφήνουν ένα προστατευτικό απαλό πέπλο χωρίς λιπαρό ή κολλώδες τελείωμα. 
  • Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει επίσης να εφαρμόζετε ενυδατικές μάσκες: απλώστε μια παχιά στρώση και αφήστε τη να δράσει για αρκετά λεπτά, μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

 

Εφαρμόστε ένα βάλσαμο χειλιών 

Το δέρμα των χειλιών χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή. Στην περίπτωση της φαρμακευτικής θεραπείας κατά της ακμής, η δυσφορία που προκαλείται από την ξηροδερμία γίνεται πολύ γρήγορα αισθητή στα χείλη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σκασίματα, ρωγμές και αίσθημα καύσου. Έτσι, για να καταπραΰνετε, να θρέψετε και να προστατεύσετε τα πολύ ξηρά χείλη σας, υιοθετήστε γρήγορα τη χρήση ενός επανορθωτικού βάλσαμου χειλιών, το οποίο θα εφαρμόζετε όσες φορές χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο 

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου δρουν όλο το χρόνο, ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες. Και με την ύπουλη δράση τους, μπορούν να ενθαρρύνουν την εμφάνιση σπυριών και καφέ μελαγχρωματικών κηλίδων! Εφαρμόστε καθημερινά μια προστατευτική αντηλιακή κρέμα με SPF50+ και ματ αποτέλεσμα, κατάλληλη για δέρμα με τάση ακμής, και επαναλάβετε την εφαρμογή κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν υπάρχει κίνδυνος υψηλής έκθεσης. Το ξηρό δέρμα και η ακμή αντιμετωπίζονται καλύτερα έτσι!

Τόσο ήπιο!

Ξεχάστε τα προϊόντα φροντίδας που απογυμνώνουν το δέρμα σας, ξεχάστε τον πολύ συχνό και επιθετικό καθαρισμό, που αποδυναμώνει την επιδερμίδα σας. Επιλέξτε προϊόντα που σέβονται το ξηρό και εύθραυστο δέρμα με ακμή.
Φυσικά, αποφύγετε τα υπερβολικά επιθετικά απολεπιστικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς μπορούν να κάνουν το δέρμα ακόμη πιο ξηρό, ενισχύοντας την ευθραυστότητα του δερματικού φραγμού. Το ίδιο ισχύει και για τις εξυγιαντικές μάσκες, οι οποίες δεν ταιριάζουν στις ανάγκες του δέρματος.

Η σωστή φροντίδα του δέρματος

Νέο προϊόν
BIOLOGY AC ΑΦΡΙΖΟΝ ΖΕΛ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

BIOLOGY AC BIOLOGY AC ΑΦΡΙΖΟΝ ΖΕΛ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Καθαρίζει - Εξυγιαίνει - Μειώνει την υπερέκκριση σμήγματος - Αποσυμφορεί τους πόρους

Νέο προϊόν
Πλήρης φροντίδα κατά των ατελειών που χαρίζει ματ όψη

BIOLOGY AC GLOBAL Πλήρης φροντίδα κατά των ατελειών που χαρίζει ματ όψη

Ενυδατώνει - Χαρίζει ματ όψη - Αποσυμφορεί τους πόρους

Νέο προϊόν
BIOLOGY AC Φροντίδα κατά των ατελειών και κατά των σημαδιών

BIOLOGY AC PERFECT BIOLOGY AC Φροντίδα κατά των ατελειών και κατά των σημαδιών

Λειαίνει - Χαρίζει ματ όψη - Μειώνει τις ατέλειες

Νέο προϊόν
Αντισταθμιστική εξαιρετικά καταπραϋντική κρέμα

BIOLOGY AC HYDRA Αντισταθμιστική εξαιρετικά καταπραϋντική κρέμα

Καταπραΰνει - Ενυδατώνει - Αντισταθμίζει τις επιπτώσεις των ξηραντικών αγωγών

Υποφέρω από ακμή σοβαρής μορφής εδώ και ένα χρόνο. Προσάρμοσα τη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας μου, ακολουθώντας τις συμβουλές του δερματολόγου μου, και τώρα εφαρμόζω μια αντισταθμιστική κρέμα κάθε μέρα, όσο παίρνω φάρμακα, ώστε να αποφύγω την ξηροδερμία. Πραγματικά με βοηθάει

Julie, 18 ετών

Το ξηρό δέρμα είναι εξ ορισμού πιο ευαίσθητο στις εξωτερικές επιθέσεις. Η ξηροδερμία συνδέεται με την εξασθένιση του δερματικού φραγμού. Το δέρμα γίνεται πιο αντιδραστικό στις εξωτερικές επιθέσεις: διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, ρύπανση, στρες, ακατάλληλη καλλυντική φροντίδα κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να εκδηλωθεί φλεγμονώδης αντίδραση και στη συνέχεια να εμφανιστούν σπυράκια.

Η ενυδάτωση του ξηρού δέρματος με τάση ακμής απαιτεί την εφαρμογή ενός προϊόντος καθημερινής φροντίδας ειδικά σχεδιασμένου για το δέρμα με τάση ακμής, μετά τον καθαρισμό του δέρματος με ένα προϊόν επίσης προσαρμοσμένο σε αυτόν τον τύπο δέρματος. Στην περίπτωση των ξηραντικών ιατρικών θεραπειών, ορισμένες είναι πιο ενδεδειγμένες, όπως οι αντισταθμιστικές ενυδατικές κρέμες.

 

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Έχετε ακμή;

Οι συμβουλές μας για δέρμα με τάση ακμής

Επιστροφή στην κορυφή