AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_LARGE_2021

Φροντίδα του ατοπικού δέρματος σε βρέφη και παιδιά

Προκαλεί αίσθημα καύσου, κνησμού: το δέρμα του παιδιού σας δεν είναι άνετοκαι δε μπορείτε να το βλέπετε να υποφέρει. Το δέρμα όλων των μωρών είναι από τη φύση του εύθραυστο (και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό), λιγότερο ικανό να αμυνθεί από κάθε είδους επιθέσεις, ωστόσο, το δέρμα των μωρών με ατοπία είναι ακόμη πιο αντιδραστικό: κοκκινίζει, προκαλεί αίσθημα κνησμού, καλύπτεται από κόκκινες κηλίδες ή ακόμη και πλάκες. Ποια κρέμα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να καταπραΰνετε την ατοπική δερματίτιδα του παιδιού ή του μωρού σας; Τι πρέπει να αποφύγετε και ποιες καλές συνήθειες πρέπει να υιοθετήσετε για να το βοηθήσετε να αισθανθεί καλύτερα; Ακολουθούν όλες οι συμβουλές μας για την καθημερινή ανακούφιση του ατοπικού δέρματος των παιδιών.

 • Πλύσιμο, αλλά απαλό. Όχι προϊόντα που αλλοιώνουν τη φυσιολογία του δέρματος ή αφρίζουν υπερβολικά: επιλέξτε ειδικά αφρίζοντα ζελ για μωρά, λάδια ή ζελ 2 σε 1.
   
 • Κάντε του σύντομα ντους ή μπάνιο (όχι περισσότερο από 5 λεπτά), επειδή το σκληρό νερό ξηραίνει το δέρμα, και βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν είναι πολύ ζεστό (35°C το πολύ), επειδή η υψηλή θερμοκρασία του νερού μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά τη φλεγμονή.
   
 • Ξεπλύνετε καλά το προϊόν υγιεινής με καθαρό νερό και στεγνώστε ταμποναριστά, χωρίς τρίψιμο!
   
 • Προτιμήστε μαλακές πετσέτες μπάνιου, πλυμένες με υποαλλεργικό απορρυπαντικό, χωρίς μαλακτικό και πετσέτες οι οποίες έχουν στεγνώσει στο στεγνωτήριο, αν είναι δυνατόν.
   
 • Σημείωση: αν έχετε χρόνο, ένα μπάνιο το πρωί μπορεί να αναζωογονήσει και να καταπραΰνει το μωρό σας μετά από έναν δύσκολο ύπνο σε περίπτωση αισθήματος κνησμού.
   
 • Εφαρμόστε μια μαλακτική κρέμα κατάλληλη για ατοπικό δέρμα μία ή δύο φορές την ημέρα ή κατά την αλλαγή πάνας. Ιδανικά, εφαρμόστε την επίσης πολύ σύντομα μετά το μπάνιο ή το ντους για να διατηρήσετε το δέρμα όσο το δυνατόν πιο ενυδατωμένο.
   
 • Για να αποφύγετε τον ξεσμό ή τη διαταραχή του δέρματος, φροντίστε τα νύχια τους είναι κοντά, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο ψαλίδι.

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιώ στεγνωτήριο ρούχων αν έχω ατοπικό δέρμα;

Τα ρούχα που στεγνώνουν στο στεγνωτήριο είναι πιο μαλακά και πιο ελαστικά από τα ρούχα που στεγνώνουν στον αέρα, γεγονός που τα καθιστά πιο άνετα για το εύθραυστο δέρμα και εξαλείφει την ανάγκη χρήσης μαλακτικών (τα οποία συχνά περιέχουν αρώματα και είναι, ως εκ τούτου, αλλεργιογόνα). Επιπλέον, την άνοιξη και το φθινόπωρο, υπάρχουν πολλά αλλεργιογόνα στον αέρα που μπορούν να επικαθίσουν στα ρούχα (και στη συνέχεια στο δέρμα του παιδιού σας) εάν στεγνώσουν σε εξωτερικό χώρο. Ο περιορισμός της επαφής με τα αλλεργιογόνα είναι απαραίτητος για την προστασία του ατοπικού δέρματος από μια νέα έξαρση!

 • Επιλέγετε πάντα ένα υποαλλεργικό προϊόν περιποίησης: το ατοπικό δέρμα είναι αλλεργικό δέρμα. Απαιτείται ειδική σύνθεση για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων.
   
 • Αναπλήρωση λιπιδίων και αντιφλεγμονώδης δράση: το ατοπικό δέρμα είναι πάντα πολύ ξηρό και φλεγμονώδες, γι' αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν με αναπλήρωση λιπιδίων και αντιφλεγμονώδη δράση αμέσως μετά το ντους, ώστε να προετοιμάσετε, να μεγιστοποιήσετε και να ολοκληρώσετε τη δράση των μαλακτικών προϊόντων περιποίησης που θα εφαρμοστούν αργότερα.
   
 • Σεβόμαστε το pH του δέρματος: τα προϊόντα καθαρισμού πρέπει να έχουν όξινο pH (ελαφρώς κάτω από 5,5) για να μειώνουν το pH του ατοπικού δέρματος. Συνιστώνται προϊόντα χωρίς σαπούνι.
   
 • Επιλέξτε μια κρέμα, ένα βάλσαμο ή ένα μαλακτικό γαλάκτωμα ανάλογα με την υφή που προτιμάτε εσείς ή το παιδί σας: η υφή της κρέμας ή του βαλσάμου είναι απαλή, άνετη και ιδανική για το πιο ξηρό δέρμα, ενώ η υφή του γαλακτώματος είναι πιο φρέσκια και ελαφριά και πιο κατάλληλη για μέτρια ξηρότητα.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Σημειώσεις από τον ειδικό

Εκμεταλλευτείτε τη στιγμή που εφαρμόζετε το μαλακτικό στο δέρμα του μικρού σας για να τη μετατρέψετε σε μια στιγμή χαλάρωσης. Αυτό θα έχει μια πολύ ευεργετική καταπραϋντική επίδραση. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αισθάνεται άνετα (και εσείς επίσης!) και ότι η θερμοκρασία του δωματίου είναι άνετη. Και όταν εφαρμόζετε τη φροντίδα, κάντε μασάζ σε όλο το σώμα με πλατιές κινήσεις για να χαλαρώσετε το μωρό σας. Μπορείτε επίσης να ολοκληρώσετε με ένα μασάζ ποδιών για ένα έντονο χαλαρωτικό αποτέλεσμα.

Δρ Marco Ambonati, Δερματολόγος

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Περισσότερες πληροφορίες

Άλλες συμβουλές για το ατοπικό δέρμα
 

EXOMEGA CONTROL

Το EXOMEGA CONTROL είναι μια σειρά περιποίησης που ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες του ξηρού δέρματος που είναι επιρρεπές σε ατοπικό έκζεμα για όλη την οικογένεια, χάρη στη δράση του κατά του κνησμού και τα συστατικά του που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη γέννηση. 

Φροντίδα για το ατοπικό δέρμα

EXOMEGA CONTROL
Επιστροφή στην κορυφή