AD_ATOPIE_CHILD-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021

Ατοπικό έκζεμα: ανακούφιση από τον κνησμό

" Με τρώει τόσο πολύ! Όχι! Μην ξύνεσαι! " Γνωρίζετε αυτόν τον μικρό διάλογο; Μπορεί να το έχετε πάθει με τα παιδιά σας... ή με τον εαυτό σας. Και όμως, το ξύσιμο, ενώ προσφέρει άμεση ανακούφιση, αυξάνει τον κνησμό επιδεινώνοντας τις κόκκινες κηλίδες και τον ερεθισμό, για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο μόλυνσης αν τα χέρια ή τα νύχια είναι βρώμικα. Ποιες είναι λοιπόν οι λύσεις κατά του κνησμού; Μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές συμβουλές, εγκεκριμένες από επαγγελματίες (και γονείς!).

 • Εφαρμόστε τη συνταγογραφημένη θεραπεία ή το προϊόν φροτνίδας του δέρματος στις περιοχές που επηρεάζονται κάθε μέρα. Η τήρηση μιας καθημερινής ρουτίνας φροντίδας του δέρματος είναι απαραίτητη για μόνιμη ανακούφιση. 
   
 • Προτιμήστε ένα εξαιρετικά απαλό προϊόν υγιεινής χωρίς σαπούνι που σέβεται το pH και τον φραγμό του δέρματος (την ασπίδα σας ενάντια στους επιθετικούς παράγοντες).
   
 • Περιορίστε τα μπάνια ή τα ντους στα πέντε λεπτά και με χλιαρό νερό (35°C το πολύ).
   
 • Στεγνώστε το δέρμα σας ταμποναριστά, χωρίς να τρίβετε, όταν βγαίνετε από το ντους ή μετά το πλύσιμο των χεριών.
   
 • Προτιμήστε ρούχα με φαρδιά εφαρμογή για να περιορίσετε την τριβή.
   
 • Αποφύγετε την αλλεργιογόνο επαφή με τα ακάρεα της σκόνης, χρησιμοποιώντας κάλυμμα στρώματος που προστατεύει από ακάρεα σκόνης και απαλλαγείτε από τα χαλιά.
   
 • Μην σκεπάζεστε πολύ τη νύχτα και διατηρήστε τη θερμοκρασία του δωματίου μεταξύ 18 και 20°C

Πώς συνδυάζουμε τις πρακτικές δημιουργίας φραγμού και την πρόληψη του εκζέματος;

Το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι αλλοιώνει τον δερματικό φραγμό και τον καθιστά πιο ευαίσθητο στα αλλεργιογόνα και τους ερεθιστικούς παράγοντες. Έτσι δημιουργούνται οι κόκκινες κηλίδες και το αίσθημα κνησμού...
Συμβουλές για να σώσετε τα χέρια σας: 
 

 • Προτιμήστε τα υδροαλκοολικά ζελ έναντι των διαλυμάτων, τα οποία είναι πιο υγρά αλλά και πιο ερεθιστικά. 
   
 • Επιλέξτε ένα ελαιώδες προϊόν υγιεινής όταν το πλύσιμο με νερό είναι η μόνη επιλογή. 
 • Το κρύο είναι πολύ καταπραϋντικό και δρα ως ένα είδος αναισθητικού: κρατήστε το μαλακτικό σας στο ψυγείο για πιο έντονη καταπράυνση όταν το εφαρμόζετε ή τοποθετήστε μια σακούλα με κατεψυγμένα μπιζέλια στην περιοχή. Για να αποφύγετε το έγκαυμα, μην το αφήνετε για πολλή ώρα και μην το καλύπτετε με ύφασμα.
   
 • Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα με μια μπάλα καταπολέμησης του άγχους ή, ακόμα καλύτερα, ξύστε ένα υποκατάστατο, όπως μια ταινία Velcro από ένα ρούχο ή ένα λούτρινο ζωάκι για τα μικρά παιδιά.
   
 • Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο για να αποσπάσετε την προσοχή σας από τον κνησμό: μια μικρή συνεδρία χαλάρωσης ή άσκησης, βυθιστείτε στην αγαπημένη σας μουσική ή μπορείτε ακόμη και να ζητήσετε τη βοήθεια ενός θεραπευτή χαλάρωσης όταν έχετε συχνές εξάρσεις.
   
 • Κρατήστε τα νύχια σας ή τα νύχια του παιδιού σας κομμένα κοντά ή καλά λιμαρισμένα, ώστε να μην προκαλέσετε περαιτέρω ζημιά στο ήδη πολύ εύθραυστο δέρμα.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Σημειώσεις από τον ειδικό

Για να ανακουφιστείτε από τις εξάρσεις και να κάνετε το έκζεμα πιο υποφερτό, είναι σημαντικό να μην ξύνεστε. Ιδανικά, θα πρέπει να αποσπάσετε την προσοχή σας ή να δοκιμάσετε μια μέθοδο χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός. Ένα τέχνασμα είναι να έχετε ένα μικρό, επίπεδο βότσαλο στην τσέπη σας για να το περνάτε από το δέρμα σας όταν σας προκαλεί αίσθημα κνησμού. Η ψυχρότητα της πέτρας και το απαλό μασάζ της περιοχής είναι ένας τρόπος να εξαπατήσετε το αίσθημα κνησμού χωρίς να προκαλέσετε βλάβη, ανεξαρτήτως αν είστε μικροί ή μεγάλοι. Άλλοι προτιμούν να εφαρμόζουν μια δροσερή κομπρέσα ή μια φρέσκια καθαρή πετσέτα. Προσέξτε όμως να μην χρησιμοποιήσετε παγάκι, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στο δέρμα.

Δρ Marco Ambonati, Δερματολόγος

EXOMEGA CONTROL

Η EXOMEGA CONTROL είναι μια σειρά περιποίησης που ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες του ξηρού δέρματος που είναι επιρρεπές σε ατοπικό έκζεμα για όλη την οικογένεια, χάρη στη δράση του κατά του κνησμού και τα συστατικά του που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη γέννηση. 

EXOMEGA CONTROL
Επιστροφή στην κορυφή