AD_BIOLOGY-AC_MODELS_MAN-AND-BLOND-WOMAN_2022

Πώς να απομακρύνετε τα σπυράκια της ακμής;

Δεν υπάρχει καμία θαυματουργή θεραπεία για την άμεση εξάλειψη ενός σπυριού ακμής. Υπάρχουν όμως σοφά σχέδια δράσης: 

 1. Να καθαρίζετε και να ενυδατώνετε το δέρμα σας καθημερινά με καλλυντικά προϊόντα κατά της ακμής.
 2. Επισκεφθείτε έναν ιατρό για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση και να αναζητήσετε την κατάλληλη συμπληρωματική θεραπεία.
 3. Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας: υγιεινή και ποικίλη διατροφή, ενυδάτωση και σωματική δραστηριότητα για αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, όταν υποφέρετε από ακμή, είναι σημαντικό να βρείτε την πιο κατάλληλη και αποτελεσματική λύση για εσάς, ανάλογα με την αιτία ή τον τύπο της ακμής. Ακολουθήστε μας, θα σας εξηγήσουμε τα πάντα. 

Τι είναι η ακμή; 

Η ακμή είναι συνώνυμη με τα σπυράκια! Η ακμή φέρνει στο μυαλό όλα εκείνα τα σπυράκια που εμφανίζονται συχνά στο πρόσωπο, γνωστά στους εφήβους, από γενιά σε γενιά, και τώρα όλο και περισσότερο στις ενήλικες γυναίκες. 

Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που σχετίζεται με τη φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων, η οποία εκδηλώνεται με την εμφάνιση σπυριών. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;
Συχνά ξεκινά με την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων, αλλά μπορεί επίσης να σχηματιστούν γρήγορα ερυθρά και λευκά σπυράκια.
Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση των σπυριών που σχετίζονται με την ακμή είναι το αποτέλεσμα μιας σωματικής ανισορροπίας, τα συμπτώματα της οποίας εκδηλώνονται πάνω στο δέρμα: το σμήγμα, τα «λιπίδια » το οποίο προσφέρει φυσική προστασία στο δέρμα, παράγεται σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες και γίνεται πιο παχύρρευστο. Το δέρμα γίνεται επίσης παχύτερο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σμήγμα να μη μπορεί να ρέει σωστά, οι πόροι να γεμίζουν, να φράζουν και να δημιουργείται το περίφημο σπυράκι, ή αλλιώς η μικροκύστη. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο της φαγεσωρικής ακμής. 

Και όταν τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται μέσα στους σμηγματογόνους αδένες, οι βλάβες γίνονται φλεγμονώδεις (βλατίδες και στη συνέχεια φλύκταινες). Ο λόγος; Η απώλεια της ποικιλομορφίας των μικροβίων και των βακτηρίων που αποικίζουν φυσιολογικά το δέρμα. Η ανισορροπία ολόκληρου του δερματικού μικροβιώματος, γνωστή και ως δυσβίωση, οδηγεί σε συνολική ευθραυστότητα του δέρματος. 

Τι είναι το σπυράκι ακμής; 

Το σπυράκι ακμής είναι ένα σπυράκι που εμφανίζεται στο πρόσωπο (ορισμένες φορές στο λαιμό, το ντεκολτέ ή την πλάτη) και αποτελείται κυρίως από σμήγμα (λιπαρό έκκριμα), νεκρά κύτταρα και βακτήρια. Οπτικά, τα σπυράκια ακμής εμφανίζονται σε διάφορες μορφές ανάλογα με τη φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκονται: 

 • Αρχικά, το δέρμα γίνεται «κοκκώδες» λόγω της παρουσίας μικρών σπυριών κάτω από το δέρμα που ονομάζονται «μικροκυστίδια»
 • Ύστερα, εμφανίζονται συχνά μαύρα στίγματα. Ονομάζονται έτσι λόγω της οξείδωσης που προκαλείται στην επιφάνεια του δέρματος όταν εκείνο το σημείο έρθει σε επαφή με τον αέρα.
 • Αυτά μπορεί να εξελιχθούν σε κόκκινα σπυράκια (φλεγμονώδεις βλατίδες) τα οποία είναι συχνά επώδυνα.
 • Και αν τα βακτήρια αποικίσουν τον σμηγματογόνο αδένα, τότε το αρχικά ερυθρό σπυράκι της ακμής γίνεται λευκό. Αυτό ονομάζεται λευκή κηλίδα ή φλύκταινα. 
 • Στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε οζίδιο, μια πιο σοβαρή και βαθύτερη φλεγμονώδης βλάβη. Η κατάλληλη αντιμετώπιση μειώνει επίσης τον κίνδυνο δημιουργίας ουλών, ιδίως στην περίπτωση της ακμής του προσώπου. 
Μικροκυστίδια

Μικροκυστίδια

Μαύρα στίγματα

Μαύρα στίγματα

  Ερυθρά σπυράκια

  Ερυθρά σπυράκια

Λευκά στίγματα

Λευκά στίγματα

Ακμή:
ποιος επηρεάζεται περισσότερο;

Η ακμή δεν έχει όριο ηλικίας, επειδή η κύρια αιτία είναι συχνά ορμονική. Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τους εφήβους σε όλη την περίοδο της εφηβείας , μεταξύ 10 και 18 ετών. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην ενήλικη ζωή ενός ατόμου χωρίς απαραίτητα να υπάρχει τέτοιο ιστορικό στην εφηβεία. Επομένως, η ακμή δεν περιορίζεται στην περίοδο της εφηβείας. Όλο και περισσότερες γυναίκες στην ενήλικη ζωή επηρεάζονται από αυτό το πρόβλημα. Στην περίπτωση τους, η ακμή είναι συνήθως φλεγμονώδης και εμφανίζεται κυρίως στο κάτω μέρος του προσώπου.

AD_ACNE-BOY_SQUARE_2021 472x472

Γνωρίζατε επίσης ότι και τα βρέφη μπορούν να προσβληθούν από ακμή;

Η ορμονική γονιμοποίηση από τη μητέρα προκαλεί στο μωρό υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Η ρύθμιση γίνεται με φυσικό τρόπο κατά τους πρώτους μήνες της ζωής

Η ακμή σε αριθμούς

80%

των εφήβων ηλικίας 12 - 25 ετών ¹

40%

των ενήλικων γυναικών πάσχουν από ακμή ²

9,4%

του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ακμή ³

κατά σειρά πιο κοινή παθολογία στον κόσμο ⁴

¹ Dreno B. Données récentes sur l’épidémiologie de l’acné. Annales de dermatologie et vénérologie. 2010 Nov 23
² Poli F, Dreno B, Verschoore M. An epidemiological study of acne in female adults: results of a survey conducted in France. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2001 Nov;15(6):541-5.
³ ⁴ Tan JK, Bhate K. – A global perspective on the epidemiology of acne – Br J Dermatol. 2015;172 (Suppl 1) : 3-12

Τι προκαλεί την ακμή;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακμή πυροδοτείται από μια ορμονική αλλαγή (στην εφηβεία, μετά την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια των εμμηνορροϊκών κύκλων, ορισμένες φορές στην εμμηνόπαυση)
Επομένως, οφείλεται κυρίως σε ορμονικές αλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες! Είναι επίσης απαραίτητο να λάβετε υπόψη το περιβάλλον σας, τον τρόπο ζωής σας και τη γενική κατάσταση της υγείας σας, καθώς είναι πλέον γνωστό ότι ορισμένοι παράγοντες ευνοούν τη νόσο: 

 • Το στρες, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος. Μάθετε τεχνικές αναπνοής, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, για άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας!
 • Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι ο ήλιος ξηραίνει τα σπυράκια, όμως στην πραγματικότητα, αυτά απλώς θάβονται προσωρινά κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας και στη συνέχεια επανεμφανίζονται πιο έντονα.
 • Η έλλειψη ύπνου ευνοεί επίσης την ορμονική ανισορροπία
 • Ανισόρροπη διατροφή: έλλειψη φυτικών ινών, υπερβολική ζάχαρη, αλκοόλ, βιομηχανικά προϊόντα κ.λπ.
 • Έλλειψη ενυδάτωσης, σωματικής δραστηριότητας
 • Μην ξεχνάτε πως τα καλλυντικά με υπερβολικά λειαντική δράση καθώς και τα ακατάλληλα προϊόντα φροντίδας του δέρματος μπορούν να ενθαρρύνουν την ακμή

Η ακμή οφείλεται συχνά σε αρκετούς από αυτούς τους παράγοντες: για να βρείτε την άκρη, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.
Να επισημάνουμε επίσης ότι το οικογενειακό ιστορικό μπορεί επίσης να ευθύνεται για την ακμή, καθώς το 50% των ατόμων με ακμή έχουν έναν γονέα που πάσχει επίσης από αυτό το πρόβλημα.
 

AD_BIOLOGY-AC_MODELS_WOMAN-BROWN-HAIR-TWO-HANDS_SQUARE_2022 472x472

Πώς να προσδιορίσετε τον
τύπο της ακμής σας;

Η ακμή μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με τα ορατά σημάδια στο δέρμα, το στάδιο ή το βαθμό σοβαρότητας, την αιτία ή την ηλικία. Υπάρχουν 4 βασικές μορφές: 

 • η φαγεσωρική ακμή, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία μαύρων στιγμάτων και μικροκρυστάλλων
 • η φλεγμονώδης ακμή, η οποία αντιστοιχεί στο στάδιο των ερυθρών και λευκών σπυριών όταν υπάρχει μόλυνση
 • η μεικτή ακμή, η πιο συχνή μορφή στους εφήβους, η οποία συνδυάζει τους δύο τύπους ακμής που αναφέρθηκαν παραπάνω
 • η κυστική ακμή, η οποία είναι σοβαρή: το σπυράκι είναι βαθύ, σκληρό και επώδυνο στην αφή.

Η διάγνωση από τον εξειδικευμένο ιατρό σας είναι απαραίτητη, ώστε να μπορέσει να καθορίσει τον καταλληλότερο τύπο θεραπείας. Όσο περιμένετε για το ραντεβού σας, θα σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε τον τύπο της ακμής σας. 

Κατανόηση του τύπου ακμής που σας ταλαιπωρεί

Ακμή προσώπου:
θεραπείες για τη μείωσή της

Η θεραπεία εξαρτάται πάντοτε από τον τύπο ακμής και τον βαθμό σοβαρότητας της, αλλά και την ηλικία και το προφίλ του κάθε ατόμου. Ανάλογα με την περίπτωση, είναι δυνατές διάφορες προσεγγίσεις: 

 • Θεραπεία με βάση κρέμες που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα 
 • Θεραπεία που συνδυάζει ένα προϊόν φροντίδας του δέρματος και ένα από του στόματος φάρμακο
 • Ειδικότερη ορμονική διαχείριση: αντισύλληψη για ενήλικες γυναίκες, για παράδειγμα

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους διάφορους τύπους θεραπείας της ακμής, κάντε κλικ εδώ! 

Ενημερωθείτε για τις θεραπείες για την ακμή του προσώπου

AD_BIOLOGY-AC_MODELS_WOMAN-CREAM_SQUARE_2022 472x472
AD_HYDRATING_WOMAN-FACE-HANDS_LARGE_SQUARE_2021 472x472

Όλες οι συμβουλές μας
για την ακμή του προσώπου 

Πώς ξέρετε αν οι συμβουλές που ακολουθείτε είναι οι σωστές για τη φροντίδα του εξασθενημένου δέρματός σας; Πώς ξέρετε αν πράττετε σωστά όταν προσπαθείτε να αφαιρέσετε τα σπυράκια της ακμής; Μεταξύ των θαυματουργών λύσεων που πωλούνται στο διαδίκτυο, των πιο πρόσφατων συμβουλών που διαδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα ή των συστάσεων του γείτονά σας, ήρθε η ώρα να κάνετε ένα βήμα πίσω και να μάθετε να ξεχωρίζετε τις καλές συμβουλές από τις κακές. Υγιεινή του δέρματος, ρουτίνα φροντίδας, ήλιος, μακιγιάζ, διατροφή, ενυδάτωση, τελετουργίες που πρέπει να υιοθετήσετε για να ζήσετε πιο άνετα με την ακμή... Ακολουθήστε μας. Θα σας βοηθήσουμε να ξεχωρίσετε την αλήθεια από τα ψέμματα! 

Οι συμβουλές μας για τα σπυράκια ακμής

Η σωστή φροντίδα του δέρματος

Νέο προϊόν
BIOLOGY AC ΑΦΡΙΖΟΝ ΖΕΛ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

BIOLOGY AC BIOLOGY AC ΑΦΡΙΖΟΝ ΖΕΛ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Καθαρίζει - Εξυγιαίνει - Μειώνει την υπερέκκριση σμήγματος - Αποσυμφορεί τους πόρους

Νέο προϊόν
Πλήρης φροντίδα κατά των ατελειών που χαρίζει ματ όψη

BIOLOGY AC GLOBAL Πλήρης φροντίδα κατά των ατελειών που χαρίζει ματ όψη

Ενυδατώνει - Χαρίζει ματ όψη - Αποσυμφορεί τους πόρους

Νέο προϊόν
BIOLOGY AC Φροντίδα κατά των ατελειών και κατά των σημαδιών

BIOLOGY AC PERFECT BIOLOGY AC Φροντίδα κατά των ατελειών και κατά των σημαδιών

Λειαίνει - Χαρίζει ματ όψη - Μειώνει τις ατέλειες

Νέο προϊόν
Αντισταθμιστική εξαιρετικά καταπραϋντική κρέμα

BIOLOGY AC HYDRA Αντισταθμιστική εξαιρετικά καταπραϋντική κρέμα

Καταπραΰνει - Ενυδατώνει - Αντισταθμίζει τις επιπτώσεις των ξηραντικών αγωγών

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ

Καθώς η ακμή μπορεί να βελτιωθεί, να εξαφανιστεί και στη συνέχεια να επανεμφανιστεί χωρίς προειδοποίηση, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση αποτυχίας και την εντύπωση ότι οι θεραπείες δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές. Ωστόσο, η θεραπεία κατά της ακμής συνεχίζει να εξελίσσεται και οι θεραπείες είναι πολύ αποτελεσματικές. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι απαιτείται υπομονή και επιμονή. Πολλές λεγόμενες θαυματουργές λύσεις κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα, όμως προσέξτε διότι εγκυμονούν κινδύνους περαιτέρω ερεθισμού του δέρματος. Θα πρέπει να προχωράτε βήμα προς βήμα, να παρακολουθείτε τη θεραπεία σας με την πάροδο του χρόνου και να μην προσπαθείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία. Το δέρμα είναι ένα ζωντανό όργανο. Είναι εύθραυστο και χρειάζεται χρόνο!

Δρ Marco Ambonati, Δερματολόγος

Επιστροφή στην κορυφή