AD_BIOLOGY-AC_MAN-CREAM-ON-THE-CHEEK-MODEL-RIGHT-SIDE_LIFESTYLE_16-9

Θεραπεία ακμής: πότε και πώς;

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια έξαρση ακμής, θέλουμε αποτελεσματικότητα! Πώς όμως θα την επιτύχουμε ; Ποια θεραπεία ακμής για το πρόσωπο είναι πραγματικά αποτελεσματική; Είναι δυνατόν να διαχειριστείτε την ακμή σας μόνοι σας; Αυτά αναρωτιούνται όλοι όσοι έχουν ακμή.
Οι ειδικοί μας, σας ενημερώνουν για τις διαθέσιμες θεραπείες ακμής.

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή; 

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία ακμής πρέπει να συνδυάζει: 

 • Μια ρουτίνα υγιεινής και φροντίδας του δέρματος, με καλλυντικά προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για το δέρμα με τάση ακμής. Πρέπει να εφαρμόζεται μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σπυράκια/σημάδια ακμής.
 • Μια καθημερινή ρουτίνα φροντίδας
 • Ανάλογα με τον τύπο της ακμής και τη σοβαρότητά της, ο ιατρός μπορεί να σας χορηγήσει συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή. 
 • Τέλος, ένας υγιεινός τρόπος ζωής (υγιεινή διατροφή, σωματική δραστηριότητα, ποιοτικός ύπνος, διαχείριση του άγχους κ.λπ.)

Για την αντιμετώπιση της ακμής στο πρόσωπο, πρέπει να ξεκινήσετε υιοθετώντας μερικές απλές συνήθειες και η πρώτη στη λίστα είναι να καθαρίζετε και να ενυδατώνετε το δέρμα σας καθημερινά! Φυσικά, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης, η χορήγηση μιας φαρμακευτικής θεραπείας για την ακμή μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη για πιο αποτελεσματική διαχείριση. Σε αυτή την περίπτωση, η τακτική παρακολούθηση από έναν ειδικό υγείας θα σας επιτρέψει να έχετε προσαρμοσμένη και εξατομικευμένη υποστήριξη. Τώρα, στην πράξη, πώς ξεκινάτε τη θεραπεία της ακμής σας; Προσαρμοσμένη ρουτίνα φροντίδας: περί τίνος πρόκειται; Πώς επιλέγετε τα κατάλληλα προϊόντα για την περίπτωσή σας; Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια; Υπάρχουν συμβουλές/tips για την ακμή; Παρακάτω, θα βρείτε ορισμένες/ορισμένα βασικές/βασικά συμβουλές/tips που θα σας βοηθήσουν πολύ! 

Η σημασία του καθημερινού καθαρισμού του δέρματος

Αν πρέπει να συγκρατήσετε ένα μόνο πράγμα, τότε να θυμάστε αυτό: το δέρμα με ακμή πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά κάθε μέρα, πρωί και βράδυ. Όπως βλέπετε, αυτό είναι απαραίτητο! Γιατί; Επειδή πρέπει να βοηθήσετε το δέρμα σας να ανακτήσει την ισορροπία του. Αποτελεί έναν προστατευτικό φραγμό ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις και, ως εκ τούτου, συσσωρεύει καθημερινά πολλούς ρύπους. Στην περίπτωση του δέρματος με τάση ακμής, υπάρχει επίσης περίσσεια λιπαρότητας λόγω υπερπαραγωγής σμήγματος. Βοηθώντας το να απαλλαγεί από όλους τους ρύπους και παρέχοντας τη σωστή φροντίδα, αποφεύγετε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη σπυριών. 

1. Το πρωί, με το που ξυπνάτε

Πριν από την εφαρμογή της καθημερινής σας φροντίδας, ένας σχολαστικός καθαρισμός θα απομακρύνει την περίσσεια λιπαρότητας και τα υπολείμματα κρέμας από την προηγούμενη ημέρα... ένα καλό ξεκίνημα για την ημέρα! Για παράδειγμα, επιλέξτε ένα νερό με μικύλλια το οποίο εγγυάται έναν δροσερό, ήπιο και γρήγορο τρόπο για να ξυπνήσετε την επιδερμίδα σας, ή ένα εξυγιαντικό ζελ καθαρισμού αν σας αρέσει να πλένετε το πρόσωπό σας με νερό το πρωί. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ορισμένα καθαριστικά, τα οποία είναι κατάλληλα τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα, κατά τη διάρκεια του ντους. 

2. Τη νύχτα

Ποιος δεν έχει νιώσει την ευεξία του νυχτερινού καθαρισμού της επιδερμίδας του, αφαιρώντας όλους τους ρύπους που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας (σκόνη, ιδρώτας, ρύπανση, μακιγιάζ κ.λπ.) Το βράδυ είναι μάλιστα η ιδανική στιγμή για να εκτονώσετε το άγχος της ημέρας. Οπότε γιατί να μην μετατρέψετε αυτή τη στιγμή σε μια ευχάριστη εμπειρία;
Τίποτα δεν είναι πιο αποτελεσματικό από τη μέθοδο του διπλού καθαρισμού: 

 • Για παράδειγμα, επιλέξτε ένα ήπιο εξυγιαντικό ζελ καθαρισμού κατάλληλο για δέρμα με τάση ακμής, χωρίς σάπωνα: βρέξτε το πρόσωπό σας και, στη συνέχεια, ρίξτε μια μικρή σταγόνα από αυτή την υφή ζελ στο χέρι σας. Κάνετε απαλό μασάζ στο πρόσωπό σας, χωρίς βιασύνη, και απολαύσετε τη διαδικασία ενώ απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερους ρύπους. Στη συνέχεια ξεπλύνετε απαλά με καθαρό νερό. 
 • Επαναλάβετε αυτό το τελετουργικό για δεύτερη φορά για να ολοκληρώσετε την απομάκρυνση των υπόλοιπων ρύπων, ενώ απολαμβάνετε ένα δεύτερο χαλαρωτικό μασάζ προσώπου. 
 • Στη συνέχεια, στεγνώστε απαλά το δέρμα σας: ιδανικά με μια καθαρή πετσέτα ή ένα χαρτομάντιλο ώστε να απορροφήσετε μόνο την περίσσεια νερού.

Μια εναλλακτική λύση, αν προτιμάτε τη διαδικασία χωρίς ξέπλυμα, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα νερό με μικύλλια, προσαρμοσμένο στο δέρμα με τάση ακμής. 

ΑΚΜΗ

Επιλογή του σωστού καθαριστικού

Το σημαντικό εδώ είναι να επιλέγετε συνθέσεις χωρίς σάπωνες που καθαρίζουν απαλά, σέβονται το pH του δέρματος και δεν το ξηραίνουν! Πράγματι, το δέρμα με τάση ακμής έχει ήδη πρόβλημα ανισορροπίας, είναι συνεπώς σημαντικό να μην το βλάψετε περαιτέρω.
Σε γενικές γραμμές, αυτά τα προϊόντα καθαρισμού συνδυάζονται επίσης ιδανικά με τη φαρμακευτική αγωγή για τις ατέλειες της ακμής.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι το δέρμα σας χρειάζεται φροντίδα και απαλή περιποίηση. Και θα δείτε ότι αφιερώνοντας αυτόν τον χρόνο κάθε μέρα και επιλέγοντας τα κατάλληλα προϊόντα, θα μετατρέψετε τη θεραπεία της ακμής σε μια στιγμή απόλαυσης.
 

Η σωστή φροντίδα του δέρματος

Νέο προϊόν
BIOLOGY AC ΑΦΡΙΖΟΝ ΖΕΛ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

BIOLOGY AC BIOLOGY AC ΑΦΡΙΖΟΝ ΖΕΛ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Καθαρίζει - Εξυγιαίνει - Μειώνει την υπερέκκριση σμήγματος - Αποσυμφορεί τους πόρους

Νέο προϊόν
Πλήρης φροντίδα κατά των ατελειών που χαρίζει ματ όψη

BIOLOGY AC GLOBAL Πλήρης φροντίδα κατά των ατελειών που χαρίζει ματ όψη

Ενυδατώνει - Χαρίζει ματ όψη - Αποσυμφορεί τους πόρους

Νέο προϊόν
BIOLOGY AC Φροντίδα κατά των ατελειών και κατά των σημαδιών

BIOLOGY AC PERFECT BIOLOGY AC Φροντίδα κατά των ατελειών και κατά των σημαδιών

Λειαίνει - Χαρίζει ματ όψη - Μειώνει τις ατέλειες

Νέο προϊόν
Αντισταθμιστική εξαιρετικά καταπραϋντική κρέμα

BIOLOGY AC HYDRA Αντισταθμιστική εξαιρετικά καταπραϋντική κρέμα

Καταπραΰνει - Ενυδατώνει - Αντισταθμίζει τις επιπτώσεις των ξηραντικών αγωγών

Όταν ξεκίνησα να υποφέρω από ακμή, έψαξα για πληροφορίες στο διαδίκτυο... όμως είναι τόσες πολλές που δεν ήξερα από πού να ξεκινήσω. Όταν αποφάσισα να επισκεφτώ έναν δερματολόγο, αισθάνθηκα σίγουρη ότι είχα τη σωστή θεραπεία για την ακμή. Σήμερα, η ακμή μου έχει τεθεί υπό έλεγχο και έχω πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση απ' ό,τι πριν από μερικούς μήνες

Lucie, 21 ετών

Εφαρμόστε μια θεραπεία στο δέρμα καθημερινά

Αφού καθαρίσετε το δέρμα σας καλά, εφαρμόστε μια ειδική θεραπεία για το λιπαρό δέρμα με τάση για ακμή. Έχει σημασία! Μετά από κάθε καθαρισμό, η ενυδάτωση συμβάλλει στην προστασία του δέρματός σας καθώς και στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος.
Για να απλοποιήσετε τη ρουτίνα, επιλέξτε κρέμες πολλαπλής δράσης, οι οποίες είναι ενυδατικές, ματ και κατά των σημαδιών και μπορούν να εφαρμοστούν στο πρόσωπο, το λαιμό (ακόμη και την πλάτη, αν χρειαστεί). Για παράδειγμα, επιλέξτε συνθέσεις με βάση το υαλουρονικό οξύ και τα φυσικά οξέα φρούτων ή λουλουδιών. Αυτά τα προϊόντα είναι γενικά πολύ καλές βάσεις για το μακιγιάζ.
Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας για την καταλληλότερη για τις δικές σας ανάγκες θεραπεία ακμής. 

 

Φυσικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ακμής 

Φυσικά, με το που εμφανιστούν σπυράκια ακμής, όλοι θέλουμε να φροντίσουμε να γίνουν παρελθόν μέσα σε μια μέρα. Και αυτή η ανυπομονησία μας οδηγεί μερικές φορές στο να δοκιμάσουμε κάθε είδους λύσεις, με μερικές φορές πολύ ανάμεικτα αποτελέσματα.
Ποιος δεν έχει διαβάσει ή ακούσει ότι μπορεί να βάλει αλκοόλ, οδοντόκρεμα, λεμόνι, μαγειρική σόδα ή προϊόν αφαίρεσης βερνικιού πάνω στα σπυράκια του; Προσοχή, κάνετε ένα βήμα πίσω πριν βιαστείτε να εφαρμόσετε αυτές τις δήθεν θαυματουργές θεραπείες κατά της ακμής του προσώπου. Προκαλούν ακόμη περισσότερους ερεθισμούς στο δέρμα, με τη μορφή εγκαύματος, και, κατά συνέπεια, υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ουλών ακμής.
Φυσική φροντίδα σημαίνει πρώτα απ' όλα διατήρηση του δερματικού φραγμού χωρίς να τον καταστρέφουμε με ακατάλληλες πρακτικές. Επομένως, είναι ιδανικό να προτιμάτε προϊόντα που σέβονται το φυσικό pH της επιδερμίδας, με όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά και, ιδανικά, και συνθέσεις που αποτελούνται κυρίως από φυσικά ενεργά συστατικά βιολογικής καλλιέργειας. Προσοχή στις λεγόμενες φυσικές θεραπείες ακμής! Ζητήστε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας. 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Σημειώσεις από τον ειδικό

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όσον αφορά την ακμή και την εφαρμογή της θεραπείας είναι: «Θα εξαφανιστούν γρήγορα τα σπυράκια ; Ορίστε λοιπόν μια συμβουλή που θα σας βοηθήσει: βγάλτε μια σέλφι, μια φορά την εβδομάδα για παράδειγμα. Αυτό σας επιτρέπει να παρακολουθείτε αντικειμενικά την πορεία και τη βελτίωση της ακμής σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και να συνειδητοποιήσετε ότι το δέρμα χρειάζεται χρόνο για να ανανεωθεί.

Δρ Marco Ambonati, Δερματολόγος

Όταν εμφανίζονται όλο και περισσότερα σπυράκια στο πρόσωπο, μπορεί να σημαίνει ότι η ακμή εξελίσσεται και ότι η τρέχουσα θεραπεία ακμής δεν είναι πλέον κατάλληλη. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος θα μπορέσει να σας βοηθήσει και να σας προτείνει μια εξατομικευμένη λύση! Σήμερα, οι φαρμακευτικές θεραπείες κατά της ακμής είναι γνωστές και πολύ αποτελεσματικές. 

Φαρμακευτικές θεραπείες 

Η φαρμακευτική θεραπεία της ακμής μπορεί να χορηγηθεί από τον ιατρό σας με βάση τη διάγνωσή σας.
Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ακμής. Επίσης, πρέπει να προσαρμόζεται τακτικά ανάλογα με το επίπεδο ανοχής σας και τα αποτελέσματά της: 

 • Στην περίπτωση μέτριας έως σοβαρής ακμής, για παράδειγμα, ο στόχος είναι να περιοριστούν οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις που δημιουργούν την ερυθρότητα και τα επώδυνα σπυράκια στο δέρμα. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ανάπτυξη ακμής και ο κίνδυνος ουλών. Όταν τα σπυράκια είναι βαθύτερα, ο δερματικός ιστός ταλαιπωρείται περισσότερο και είναι πιο δύσκολο να επιτύχουν τη σωστή επούλωση.
  Στην πράξη, ο δερματολόγος μπορεί να σας χορηγήσει φαρμακευτικές κρέμες που εφαρμόζονται τοπικά (π.χ. ρετινοειδή ή προϊόντα με βάση το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου) ή/και αντιβιοτικά που λαμβάνονται από το στόμα, σε πολύ μικρές δόσεις. 
 • Σε περίπτωση πιο σοβαρής ακμής, μπορεί να σας προτείνει θεραπεία με βάση την ισοτρετινοΐνη, η οποία είναι η θεραπεία αναφοράς για την ακμή και συνταγογραφείται εδώ και χρόνια σε πολλές γενιές εφήβων. Αυτό το φάρμακο είναι πολύ αποτελεσματικό καθώς δρα απευθείας στον σμηγματογόνο αδένα εμποδίζοντας την υπερπαραγωγή σμήγματος. Παύει η υπερβολική συσσώρευση αυτού του σμήγματος στους πόρους του δέρματος. Αποτέλεσμα: ύστερα από λίγες ημέρες, θα δείτε τα σπυράκια να εξασθενούν ή και να εξαφανίζονται!

Ξηροδερμία: μια αναπόφευκτη παρενέργεια; 

Η εφαρμογή μιας θεραπείας ακμής μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως αρκετά έντονη δερματική δυσφορία και ξηροδερμία η οποία οφείλεται στην αγωγή, μυρμήγκιασμα, αίσθημα καύσου κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση, τα φαινόμενα αυτά είναι ευρέως γνωστά και υπάρχουν λύσεις που θα σας ανακουφίσουν καθημερινά και θα βελτιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών ακμής! 

Τι να κάνετε όταν έχετε ουλές ακμής; 

Η ακμή με ερυθρά ή ακόμη και λευκά σπυράκια (όταν έχει μολυνθεί από βακτήρια) μπορεί να αφήσει ουλές στο δέρμα. Και ανάλογα με τη σοβαρότητα της ακμής (τύπος, ποσότητα και θέση των σπυριών), ο κίνδυνος δημιουργίας ουλών μπορεί να είναι μεγάλος.
Πώς μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε τις ουλές ακμής; Τι προτείνετε για τον περιορισμό τους; Είναι δυνατόν να εξαφανιστούν με μια συγκεκριμένη θεραπεία ακμής; 

Επιστροφή στην κορυφή