AD_SOLAR-WOMAN-ON-THE-SAND_LARGE_2022
Περιεχόμενα

Ακμή και ήλιος: ποιες είναι οι σωστές συνήθειες;

Ο ήλιος! Πόσο χαιρόμαστε που τον βλέπουμε να εμφανίζεται μετά από μια περίοδο κακοκαιρίας!
Η πρώτη μας εντύπωση είναι ότι ο ήλιος μας κάνει καλό και τείνει να εξαφανίζει τα σπυράκια της ακμής.
Αλλά τι ισχύει στην πραγματικότητα; Ο ήλιος και η ακμή πάνε μαζί; Πώς διαχειρίζεστε την έκθεση στον ήλιο όταν έχετε σπυράκια ακμής; Υπάρχουν προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε, ορθές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε; Υπάρχουν ειδικές συμβουλές σε περίπτωση λήψης φαρμάκων για την ακμή; Αν ναι, ποιες είναι αυτές και ποιοι οι λόγοι;
Οι ειδικοί μας τοποθετούνται!
 

Η απάντηση είναι «Και τα δύο, κύριε!»
Είναι πάνω απ' όλα σύμμαχος, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι απαραίτητος σύμμαχος για τη διατήρηση της υγείας μας: 

  • Το δέρμα μας συνθέτει βιταμίνη D μόνο παρουσία υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτή η βιταμίνη εμπλέκεται σε διάφορες αντιδράσεις στο σώμα, μεταξύ των οποίων και στη ρύθμιση του σμήγματος. Αποτρέπει την υπερβολική λιπαρότητα του δέρματος και το φράξιμο των πόρων. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων στο δέρμα. 
  • Ο ήλιος μας βοηθά να ρυθμίσουμε τη μελατονίνη, την ορμόνη που εξασφαλίζει ποιοτικό ύπνο. 

Όμως, όπως κάθε καλό πράγμα, ο ήλιος μπορεί επίσης να γίνει γρήγορα εχθρός, αν τον καταχράζεστε ή αν δεν προστατεύσετε προσεκτικά το δέρμα σας πριν από την έκθεση:

  • Αυξάνει επίσης την παραγωγή σμήγματος και επομένως μπορεί να επιδεινώσει τις εξάρσεις ακμής
  • Πυκνώνει την επιδερμίδα, το ανώτερο στρώμα του δέρματος, γεγονός που ευνοεί το σχηματισμό σπυριών ακμής κάτω από το δέρμα, με τη μορφή μικροκυστών, και φλεγμονωδών ερυθρών ή λευκών σπυριών. 
  • Μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση καφέ κηλίδων στις ουλές ακμής
  • Τείνει να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος

Επομένως, πρέπει να υιοθετήσετε τους σωστούς κανόνες φροντίδας του δέρματος ώστε να βεβαιωθείτε ότι θα αποκομίζετε μόνο τα οφέλη.

Το φαινόμενο υποτροπής είναι ο διάσημος μηχανισμός κατά τον οποίο τα σπυράκια εξαφανίζονται υπό την επίδραση των ακτίνων UV προτού επανεμφανιστούν ξαφνικά και εντονότερα στο τέλος του καλοκαιριού! Γιατί συμβαίνει αυτό; Το δέρμα υφίσταται πάχυνση για να αμυνθεί απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες, οπότε τα σπυράκια της ακμής παραμένουν, «μπλοκαρισμένα» κάτω από το δέρμα, και το δέρμα φαίνεται ωραίο και λείο. Στην πραγματικότητα, όμως, το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται. Έτσι, όταν το δέρμα γίνεται και πάλι πιο λεπτό μετά τις διακοπές, τα σπυράκια μπορεί να εμφανιστούν ξανά!

Για να αποφευχθεί αυτό, είναι επομένως απαραίτητο να ενεργήσετε εγκαίρως για να αποτρέψετε τη συσσώρευση σπυριών ακμής κάτω από το δέρμα:

  1. Επιλέξτε μια μη φαγεσωρογόνο αντηλιακή προστασία με ματ αποτέλεσμα, κατάλληλη για δέρμα με τάση ακμής. Προτιμήστε έναν δείκτη προστασίας SPF50+, ιδανικά χωρίς αιθέρια έλαια ώστε να αποφύγετε τη λιπαρή αίσθηση.
  2. Να καθαρίζετε την επιδερμίδα σας πρωί και βράδυ για να αποφύγετε τη συσσώρευση ρύπων και υπολειμμάτων αντηλιακού.
  3. Θυμηθείτε επίσης να κάνετε απολέπιση στο δέρμα σας μία φορά την εβδομάδα με ένα πολύ απαλό απολεπιστικό προϊόν για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και να διευκολύνετε την ανανέωση των κυττάρων
  4. Τέλος, μην παραλείπετε την ενυδάτωση: το καλοκαίρι, όταν κάνει ζέστη, θυμηθείτε να πίνετε άφθονο νερό και να εφαρμόζετε μια γερή στρώση ενυδατικής κρέμας κατά των ατελειών το πρωί και το βράδυ για το δέρμα με τάση ακμής, πριν εφαρμόσετε την αντηλιακή σας προστασία.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο ήλιος είναι χρήσιμος και πολύ ευεργετικός για το δέρμα μας, αλλά μόνο αν η έκθεση σε αυτόν γίνεται σωστά και προετοιμασμένα! Στην πράξη, αυτό σημαίνει την υιοθέτηση καλών συνηθειών και την ενσωμάτωσή τους στον τρόπο ζωής σας: ακολουθούν 4 βασικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε άμεσα!

Θέστε όρια

Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται πολύ σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους και πολύ τακτικά από τις πρώτες ακτίνες την άνοιξη. Θέστε όρια: ο χρόνος και η διάρκεια της έκθεσης θα καθορίσουν το κατά πόσο ο ήλιος θα είναι σύμμαχος ή εχθρός. Για ευεργετική έκθεση, ξεκινήστε την έκθεση το πρωί πριν από τις 11 π.μ. και στη συνέχεια μόνο αργά το απόγευμα, μετά τις 16:30 μ.μ.

Μη βγαίνετε έξω χωρίς αντηλιακό δείκτη προστασίας SPF50+

Η εφαρμογή μιας προστατευτικής κρέμας SPF50+ είναι απαραίτητη για την αποφυγή ηλιακών εγκαυμάτων και πρόωρης γήρανσης. Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους δέρματος και ακόμη περισσότερο για το δέρμα με τάση ακμής, καθώς η υπερβολική έκθεση επιδεινώνει τα σπυράκια της ακμής. Σε περίπτωση ξαφνικής έκθεσης ή σε λάθος ώρα, αποφύγετε την απευθείας έκθεση του προσώπου σας στον ήλιο. Εκτός από την αντηλιακή κρέμα, είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να βγάλετε το καπέλο σας και να συνδυάσετε τη δουλειά με την ευχαρίστηση! Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το αντηλιακό δεν αντικαθιστά την ειδική φροντίδα κατά της ακμής. Θα πρέπει να εφαρμόζεται καλά μετά τη συνήθη ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας.
Και φυσικά, δώστε προσοχή στο δέρμα σας αν παίρνετε φάρμακα: ορισμένα από αυτά θεωρούνται φωτοευαισθητοποιητικά, πράγμα που σημαίνει ότι κάνουν το δέρμα υπερευαίσθητο στον ήλιο.

Πίνετε τακτικά νερό 

Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, και ακόμη περισσότερο κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, το σώμα μας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει. Μη ξεχνάτε να πίνετε τακτικά νερό. Αν δεν σας αρέσει να πίνετε νερό, γιατί να μην δοκιμάσετε να το αρωματίσετε με φυσικό τρόπο; Με κομμάτια φρούτων, αρωματικά φυτά όπως μέντα, δεντρολίβανο, θυμάρι κ.λπ. Είναι επίσης μια καλή αφορμή για να αγοράσετε ένα όμορφο μπουκάλι νερού που θα απολαμβάνετε να παίρνετε μαζί σας όπου κι αν πηγαίνετε! 

Πάρτε πολλά αντιοξειδωτικά για να προστατέψετε το δέρμα σας

Βοηθήστε το δέρμα σας με τάση ακμής να προετοιμαστεί για την έκθεση στον ήλιο, ενισχύοντας παράλληλα με φυσικό τρόπο την προστασία του, καταναλώνοντας πολλά αντιοξειδωτικά: τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά θα κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Πορτοκαλί, κόκκινο, πράσινο, μωβ... στην καρδιά της εποχής, υπάρχει κάτι για τον καθένα.
 

Ο ήλιος έχει βγει και θέλουμε να τον απολαύσουμε, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε ήδη ουλές ακμής; Πώς αποφεύγουμε την ανάδειξη των κηλίδων όταν ο ήλιος είναι ισχυρός; Είναι αρκετή η προστασία SPF50+; Ή μήπως είναι προτιμότερο να αποφύγετε την έκθεση; Ακολουθούν μερικές αρχικές συμβουλές... 

Οι επιπτώσεις του ήλιου στις ουλές ακμής 

Αν έχετε σπυράκια ακμής σε φάση επούλωσης, τότε μείνετε μακριά από τον ήλιο όσο το δέρμα ολοκληρώνει τις εργασίες αποκατάστασης. Και αυτό γιατί το δέρμα είναι πιο λεπτό αυτή την περίοδο και επομένως πολύ πιο ευαίσθητο στις βλαβερές συνέπειες των υπεριώδων ακτίνων.
Η έκθεση μιας ουλής ακμής στον ήλιο μπορεί να βλάψει τις ίνες του δέρματος και να προκαλέσει την εμφάνιση καφέ κηλίδων. 

Βοηθώντας την επούλωση από την αρχή

Όταν η επούλωση βρίσκεται σε εξέλιξη ή είναι πολύ πρόσφατη, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τελείως την έκθεση στον ήλιο και, αν είναι δυνατόν, να καλύπτετε το πρόσωπο σας με καπέλο, μαντήλι κ.λπ., ώστε το δέρμα να επουλωθεί σωστά.

Προστασία των ουλών στη συνέχεια

Επιλέξτε ένα προϊόν φροντίδας που προστατεύει από τον ήλιο και ταυτόχρονα δρα κατά των ουλών, ώστε να μειώσετε σταδιακά την ουλή, να βοηθήσετε το δέρμα να ανανεωθεί και, πάνω απ' όλα, να αποφύγετε κάθε κίνδυνο δευτερογενούς μελάγχρωσης. Μην ξεχνάτε! Όταν το δέρμα δέχεται επίθεση, παράγει υπερβολική ποσότητα προστατευτικής χρωστικής ουσίας, της περίφημης μελανίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τις πολύ αντιαισθητικές καφέ κηλίδες.

«Είχα ακμή από τότε που ήμουν έφηβη. Σύντομα παρατήρησα ότι όταν ήμουν εκτεθειμένη στον ήλιο το καλοκαίρι, δεν είχα ούτε ένα σπυράκι! Όνειρο! Αλλά στο τέλος του καλοκαιριού, όλα τα σπυράκια της ακμής επανεμφανίζονταν ταυτόχρονα. Έτσι τώρα ξέρω ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγω ή τουλάχιστον να μετριάσω την έξαρση είναι να θυμάμαι να εφαρμόζω αντηλιακή προστασία SPF50+ πριν από κάθε έκθεση. Ωστόσο, επιλέγω πάντα κρέμες κατάλληλες για το δέρμα με τάση ακμής, καθώς προσφέρουν ματ αποτέλεσμα και η υφή τους είναι πολύ πιο ευχάριστη στην αφή! »

Léa, 16 ετών
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Σημειώσεις από τον ειδικό

Ο ήλιος δεν είναι καλός φίλος για το δέρμα με ακμή. Μόλις το καταλάβετε αυτό, είναι σημαντικό να λάβετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποφεύγετε τον ήλιο και την ακμή. Η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας SPF50+ είναι απαραίτητη, ειδικά αν παίρνετε φάρμακα, καθώς τα περισσότερα από αυτά αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση στον ήλιο όταν έχετε ουλές ακμής.

Δρ Marco Ambonati, Δερματολόγος

- Φροντίστε ο χρόνος έκθεσης να είναι σύντομος και σε ώρες που ο ήλιος δεν είναι πολύ επιθετικός.
- Προστατέψτε το δέρμα σας με αντηλιακό SPF50+ ώστε να αποφύγετε μια αντιδραστική έξαρση ακμής.
- Αν φοράτε μακιγιάζ, επιλέξτε προϊόντα με προστατευτικά φίλτρα.
- Θυμηθείτε να καθαρίζετε καλά το πρόσωπό σας, πρωί και βράδυ, και να το ενυδατώνετε.

Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει σπυράκια στο δέρμα:
- Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης, στα σημεία που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο (καλοκαιρινή δερματίτιδα).
- Σε περίπτωση δέρματος με τάση ακμής: το περίφημο «φαινόμενο υποτροπής» στο τέλος του καλοκαιριού
- Σε περίπτωση κρυολογημάτων
- Σε περίπτωση φωτοευαισθησίας λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρήσης ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων.

Ορισμένα άτομα με ακμή παρατηρούν μείωση της ακμής τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο λόγος; Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί την πάχυνση της επιδερμίδας, παγιδεύοντας τα σπυράκια κάτω από το δέρμα. Αλλά μετά το καλοκαίρι, μόλις το δέρμα γίνει και πάλι πιο λεπτό, τα σπυράκια εμφανίζονται μονομιάς και συχνά σε χειρότερη κατάσταση, επειδή το σμήγμα συνέχισε να συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα. 

Οι εξάρσεις ακμής μπορούν να αποφευχθούν περιορίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τους επιβαρυντικούς παράγοντες:
- Να καθαρίζετε την επιδερμίδα σας με προϊόντα περιποίησης που έχουν σχεδιαστεί για το δέρμα με τάση ακμής και αποφύγετε τον φρικτό συνδυασμό ακμής/ήλιου.
- Να καθαρίζετε καλά τα χέρια, τα νύχια κ.λπ
- Να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και μην πειράζετε τα σπυράκια σας
- Να καθαρίζετε τακτικά τα αξεσουάρ που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας
- Να ενυδατώνετε το δέρμα σας καθημερινά και να πίνετε νερό
- Προσέξτε τον τρόπο ζωής σας (διατροφή, ύπνος, άγχος, σωματική δραστηριότητα).
 

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Zoom πάνω στο δέρμα: Καλύτερη κατανόηση της ακμής 

Οι συμβουλές μας για την κατάλληλη ρουτίνα και διατροφή

Επιστροφή στην κορυφή