AD_BIOLOGY-AC_MODELS_WOMAN-BROWN-HAIR-TWO-HANDS_16-9_2022

Προσδιορίστε τον τύπο ακμής για να την αντιμετωπίσετε καλύτερα

Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την ακμή αν δεν την προσδιορίσετε πρώτα με σαφήνεια. Το διαγνωστικό στάδιο είναι απαραίτητο. Για να το κάνετε αυτό, επισκεφθείτε έναν ιατρό, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας εξηγήσει ποιος είναι ο τύπος της ακμής σας. Φαγεσωρική, φλεγμονώδης ή μεικτή; Παρακάτω θα βρείτε μια σύνοψη των διαφόρων τύπων ακμής.

Φαγεσωρική ακμή:
περί τίνος πρόκειται; 

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της ακμής. Δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια φλεγμονής σε αυτόν τον τύπο ακμής: δεν υπάρχει ακόμη ορατή ερυθρότητα, δεν υπάρχει αίσθημα καύσου ή οίδημα στο σπυράκι, μονάχα μαύρα στίγματα (ανοιχτοί φαγέσωρες: δεν καλύπτονται από το δέρμα και επομένως γίνονται μαύροι λόγω της οξείδωσης του σμήγματος κατά την επαφή με τον αέρα) και μικροκυστίδια (κλειστοί φαγέσωρες: αναγνωρίσιμοι από την «κοκκώδη» αίσθηση κατά την αφή).

AD_ACNE_RETENTION-PIMPLE_SQUARE_2021 472x472

ΣΠΥΡΑΚΙΑ ΑΚΜΗΣ

Πώς σχηματίζονται τα σπυράκια ακμής, τα οποία συχνά θεωρούνται πολύ αντιαισθητικά;

Στους πόρους του δέρματος, υπάρχει ένας θύλακας που σχηματίζεται από μια τρίχα, ένας μυς που υψώνει την τρίχα και ένας σμηγματογόνος αδένας που παράγει σμήγμα. Εκεί βρίσκεται επίσης το μικροβίωμα, δηλαδή όλοι οι μικροοργανισμοί που αποικίζουν το δέρμα μας και εξασφαλίζουν τη φυσιολογική του ισορροπία. Για πολλούς και διάφορους λόγους, το δέρμα με τάση ακμής παράγει περισσότερο και κατώτερης ποιότητας (πιο παχύρρευστο) σμήγμα. Ταυτόχρονα, το δέρμα πυκνώνει. Το αποτέλεσμα είναι ένας πόρος γεμάτος με σμήγμα με ένα οξειδωμένο τμήμα στο άνοιγμά του: αυτό είναι το περίφημο σπυράκι. Μερικές φορές ο πόρος φράζει και το σμήγμα παραμένει παγιδευμένο κάτω από την επιδερμίδα: αυτό σχηματίζει μια μικροκύστη στο πρόσωπο, συχνά αόρατη με γυμνό μάτι, αλλά αισθητή όταν αγγίζουμε με το δάχτυλο.

AD_ACNE-INFLAMMATION_SQUARE_2021 472x472

Φλεγμονώδης ακμή:
περί τίνος πρόκειται; 

Στην περίπτωση της φλεγμονώδους ακμής, μπορούν να παρατηρηθούν διαφορετικοί τύποι σπυριών:

  • Ερυθρά σπυράκια, τα οποία είναι γνωστά με τον δερματολογικό όρο «βλατίδες»
  • Λευκά πυώδη σπυράκια, οι γνωστές «φλύκταινες»

Όταν τα ερυθρά ή λευκά σπυράκια φθάνουν βαθύτερα κάτω από το δέρμα, ονομάζονται κύστεις ή οζίδια. Μοιάζουν
με μεγάλα σπυράκια, σκληρά στην αφή και πολύ επώδυνα. Συχνά αφήνουν σημάδια.
Γενικά, τα φλεγμονώδη σπυράκια, είτε είναι ερυθρά είτε λευκά, είναι συχνά επώδυνα, ειδικά όταν είναι
βαθιά.

Ποια είναι η αιτία της ανισορροπίας στη φλεγμονή;

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης πάθηση, όπου το σύνολο των μικροοργανισμών (βακτήρια, ζυμομύκητες, ιοί) που υπάρχουν στην επιφάνεια του δέρματος, το λεγόμενο μικροβίωμα του δέρματος, δεν είναι ισορροπημένο. Αυτό οφείλεται στη μείωση της ποικιλομορφίας αλλά και της ποσότητας αυτών των μικροοργανισμών, ιδίως των βακτηρίων. Αυτά τα βακτήρια αναπτύσσονται στον σμηγματογόνο αδένα και προκαλούν φλεγμονή. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να φροντίζετε το δέρμα σας αντιμετωπίζοντας όλες τις πιθανές αιτίες της ακμής, τόσο τις εξωτερικές όσο και τις εσωτερικές.

Κυστική ακμή:
περί τίνος πρόκειται; 

Η κυστική ακμή αφορά κύστεις, οι οποίες βρίσκονται βαθιά κάτω από το δέρμα.
Είτε μιλάμε για κύστεις είτε για οζίδια, πρόκειται για έναν τύπο ακμής που θεωρείται «σοβαρός»: τα σπυράκια βρίσκονται στην πραγματικότητα στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε απόστημα. Η κυστική ακμή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια. Σε αυτό το στάδιο, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν ουλές στο δέρμα. Επομένως, επιβάλλεται ιατρική αντιμετώπιση ενώ δεν πρέπει να τα αγγίζετε ή να προσπαθείτε να τα «σπάσετε ». 

AD_ACNE_NOSE-MICROKYSTE-PIMPLE_SQUARE_2021 472x472
AD_ACNE-BLOND-GIRL_SQUARE_2021 472x472

Ορμονική ακμή:
περί τίνος πρόκειται;

Η ορμονική ακμή είναι ένας τύπος ακμής που σχετίζεται με τις ορμόνες και την επίδρασή τους στο δέρμα, ιδίως στους σμηγματογόνους αδένες! Στην πρώτη γραμμή φυσικά βρίσκουμε τις γυναίκες! Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, οι ορμόνες των γυναικών παρουσιάζουν διακυμάνσεις: κατά την εφηβεία, κατά τη λήψη αντισυλληπτικών, κατά τη διάρκεια των εμμηνορροϊκών κύκλων, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης, σε περίπτωση διαταραχής του θυρεοειδούς κ.λπ.
Μια γυναίκα με αυτόν τον τύπο ακμής θα εμφανίσει σπυράκια κυρίως στο κάτω μέρος του προσώπου, στην περιοχή της κάτω γνάθου.
Οι ορμόνες που εμπλέκονται είναι οι ανδρογόνες ορμόνες: όταν διαταράσσονται (όπως κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου για παράδειγμα) ή/και όταν παράγονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες:

  • Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με το στρες: όταν αυτό γίνεται χρόνιο (επαναλαμβανόμενο και τακτικό), η ορμόνη του στρες, που ονομάζεται κορτιζόλη, εκκρίνεται σε υπερβολικό βαθμό και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής σμήγματος στο δέρμα.
  • Αυτό συμβαίνει και με την τροφή: μία από τις βασικές ορμόνες για την πέψη είναι η ινσουλίνη. Επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν και να αποθηκεύουν υδατάνθρακες. Αν η διατροφή είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη, για παράδειγμα, η αύξηση της ινσουλίνης διεγείρει ταυτόχρονα την έκκριση ανδρογόνων. Και όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η περίσσεια ανδρογόνων ορμονών σημαίνει ακόμη περισσότερο σμήγμα και επομένως ακόμη περισσότερη ακμή.

Έτσι, ανάλογα με το ορμονικό προφίλ, αλλά και με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής που επηρεάζουν αυτή την ορμονική ισορροπία, κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο
από τους άλλους.

 

Ο τρόπος που εκδηλώνεται η ορμονική ακμή εξαρτάται από την ηλικία: 

- Στους εφήβους, η ακμή εμφανίζεται κυρίως στο μέσο του προσώπου (πηγούνι, μύτη, μέτωπο) και σε μεικτή μορφή (μαύρα στίγματα, ερυθρά και λευκά σπυράκια κ.λπ.)

- Στην ενήλικη ζωή, επικεντρώνεται στο κάτω μέρος του προσώπου (πηγούνι, σαγόνι, λαιμός) και με τη μορφή ερυθρών σπυριών και κύστεων που βρίσκονται βαθύτερα κάτω από το δέρμα.
 

Για την αντιμετώπιση της ορμονικής ακμής: 

1. Είναι απαραίτητο να καθαρίζετε το δέρμα σας καθημερινά, πρωί και βράδυ, και στη συνέχεια να το ενυδατώνετε με ένα εξειδικευμένο , ιδανικά πολλαπλής δράσης, προϊόν φροντίδας. Επιλέξτε προϊόντα για το δέρμα με τάση ακμής, που διατίθενται στα φαρμακεία.

2. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή (κρέμες υπεροξειδίου του βενζοϋλίου, τρετινοΐνη ή αντιβιοτικά), ένα κατάλληλο αντισυλληπτικό κ.λπ.
 

Εφηβική ακμή:
Περί τίνος πρόκειται; 

Η εφηβική ακμή είναι η ακμή των εφήβων. Οφείλεται στην εφηβεία δηλαδή: οι ορμόνες ενεργοποιούνται και διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες στο δέρμα.
Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων εφηβικής ακμής αφορά μεικτές μορφές, με μαύρα στίγματα και μικροκυστίδια (σημάδι φαγεσωρικής ακμής) και ερυθρά ή/και λευκά σπυράκια (σημάδι φλεγμονώδους ακμής). Ανακαλύψτε τις συμβουλές μας για την ακμή

AD_BIOLOGY-AC_MODELS_BROWN-AND-BLOND-HAIR-WOMAN_SQUARE_2022 472x472
AD_ACNE_WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_SQUARE_2021 472x472

Ακμή ενηλίκων
περί τίνος πρόκειται;

Μετά την εφηβεία, εκεί που νομίζατε ότι είχατε επιτέλους ξεπεράσει την περίοδο της ακμής, επανεμφανίζονται σπυράκια στο πρόσωπό σας. Γιατί; Λοιπόν, ενώ τα χρόνια έχουν περάσει, η αιτία παραμένει η ίδια - οι ορμόνες.
Συνδέονται άμεσα με τη χρήση αντισυλληπτικών, τους εμμηνορροϊκούς κύκλους, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.
Πιο έμμεσα, ένα περιβάλλον ή ένας τρόπος ζωής που δημιουργεί οξύ ή χρόνιο στρες μπορεί επίσης να διαταράξει τις ορμόνες, μέσω της αύξησης της γνωστής ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, και έτσι να ευνοήσει αυτόν τον τύπο ακμής των ενηλίκων.
Η μη ισορροπημένη διατροφή, εφόσον προκαλεί συνεχώς αύξηση της ινσουλίνης, θα έχει επίσης αντίκτυπο στην περίσσεια ανδρικών ορμονών και, επομένως, στην εμφάνιση ακμής ενηλίκων. 

Η σωστή φροντίδα του δέρματος

Νέο προϊόν
BIOLOGY AC ΑΦΡΙΖΟΝ ΖΕΛ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

BIOLOGY AC BIOLOGY AC ΑΦΡΙΖΟΝ ΖΕΛ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Καθαρίζει - Εξυγιαίνει - Μειώνει την υπερέκκριση σμήγματος - Αποσυμφορεί τους πόρους

Νέο προϊόν
Πλήρης φροντίδα κατά των ατελειών που χαρίζει ματ όψη

BIOLOGY AC GLOBAL Πλήρης φροντίδα κατά των ατελειών που χαρίζει ματ όψη

Ενυδατώνει - Χαρίζει ματ όψη - Αποσυμφορεί τους πόρους

Νέο προϊόν
BIOLOGY AC Φροντίδα κατά των ατελειών και κατά των σημαδιών

BIOLOGY AC PERFECT BIOLOGY AC Φροντίδα κατά των ατελειών και κατά των σημαδιών

Λειαίνει - Χαρίζει ματ όψη - Μειώνει τις ατέλειες

Νέο προϊόν
Αντισταθμιστική εξαιρετικά καταπραϋντική κρέμα

BIOLOGY AC HYDRA Αντισταθμιστική εξαιρετικά καταπραϋντική κρέμα

Καταπραΰνει - Ενυδατώνει - Αντισταθμίζει τις επιπτώσεις των ξηραντικών αγωγών

Σε μια ηλικία που θα έπρεπε να ανησυχώ μόνο για τις πρώτες μου ρυτίδες, βρίσκομαι ακόμη στο στάδιο των θεραπειών κατά της ακμής. Και όμως, εμφανίζω ήδη ρυτίδες στο πόδι της χήνας...

Marion, 38 ετών

Ορισμένα στοιχεία

¾

των περιπτώσεων ακμής ενηλίκων αφορούν γυναίκες¹

85 %

των περιπτώσεων σχετίζεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο σε ενήλικες γυναίκες ²

20%

των περιπτώσεων αφορά ακμή σοβαρής μορφής με ουλές³

¹ https://dermatology.ca/fr/patients-et-grand-public/peau/acne/
² Holzmann R, Shakery K. Postadolescent acne in females. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27 Suppl 1:3-8.
³ Sutaria AH, Masood S, Schlessinger J. Acne Vulgaris. 2020 Aug 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. PMID: 29083670.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Σημειώσεις από τον ειδικό

Μέχρι να αποφασίσουν οι άνθρωποι να απευθυνθούν σε έναν ιατρό, η κατάσταση έχει ήδη επιδεινωθεί. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όσο νωρίτερα αντιμετωπίσετε την ακμή σας, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να δημιουργηθούν ουλές. Ζητήστε λοιπόν μια συμβουλή το συντομότερο δυνατό για να επιβεβαιώσετε τον τύπο της ακμής που έχετε, να κάνετε μια διάγνωση και να μπορέσετε να προχωρήσετε σε μια εξατομικευμένη θεραπεία ακμής το συντομότερο δυνατό!

Δρ Marco Ambonati, Δερματολόγος

Τι είναι η ροδόχρους ακμή;

Μερικές φορές, η ακμή συγχέεται με τη ροδόχρου ακμή. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να ξεχωρίζετε αυτούς τους δύο τύπους ακμής!
Η ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από «εξάψεις»: προκαλείται αίσθημα καύσου στα μάγουλα με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ερυθρότητα (αυτό ονομάζεται έξαψη, δηλαδή αίσθηση θερμότητας που συνδέεται με την υπεραγγείωση). Εντοπίζεται στη μύτη και τα μάγουλα και μπορεί να συνοδεύεται από ερυθρά και μωβ αιμοφόρα αγγεία, φλύκταινες που μοιάζουν με ακμή και σπυράκια.
Με τη ροδόχρου ακμή όμως: 

  • επηρεάζονται μόνο ενήλικες
  • προσβάλλονται μόνο ορισμένες περιοχές του προσώπου (δεν υπάρχουν σπυράκια στο λαιμό, την πλάτη ή το στήθος, όπως μπορεί να συμβαίνει με τη φλεγμονώδη ακμή).
  • υπάρχουν μη δερματικά συμπτώματα αγγειακής προέλευσης, όπως εξάψεις 

Αν εμφανίζετε και εσείς αυτά τα συμπτώματα, ανακαλύψτε τις συμβουλές των ειδικών μας για τη ροδόχρου ακμή.

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Έμφαση στην ακμή

Ανακαλύψτε όλες τις συμβουλές μας

Επιστροφή στην κορυφή