AD_ACNE-YOUNG-WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021
Περιεχόμενα

Ουλές ακμής: κατανόηση και μείωσή τους

Για μερικούς ανθρώπους, η ακμή εκδηλώνεται απλά με μερικά σπυράκια στο πρόσωπο ή την πλάτη. Ωστόσο, ορισμένες φορές μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρό στάδιο, αφήνοντας ερυθρές , καφέ ή ανάγλυφες ουλές ακμής. Ανάλογα με τον τύπο των βλαβών, μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό να εξαφανιστεί μια ουλή ακμής, πόσο μάλλον να αφαιρεθεί. Ωστόσο, μπορείτε να τις μειώσετε και κυρίως να τις αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο υιοθετώντας τις κατάλληλες πρακτικές! 

Όταν υπάρχει μια ουλή ακμής, σημαίνει ότι αρχικά υπήρχε ένα σπυράκι ακμής το οποίο έπειτα ταλαιπωρήθηκε. Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, ξεσμό , σκάσιμο, επιθετικό ακατάλληλο προϊόν ή έκθεση στον ήλιο... Σε κάθε περίπτωση, η ουλή ακμής είναι το ορατό αποτέλεσμα που παραμένει όταν το δέρμα έχει αποδυναμωθεί υπερβολικά. Και όσο πιο σοβαρή είναι η μορφή της ακμής, με σπυράκια που βρίσκονται πολύ βαθιά στο δέρμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης έντονης ουλής ακμής.

Πώς σχηματίζεται μια ουλή;

Γνωρίζατε ότι χρειάζονται περίπου 3 εβδομάδες για να σχηματιστεί μια ουλή ακμής;

 • Στην αρχή, για 3 έως 4 ημέρες, το αμυντικό μας σύστημα ενεργοποιεί τον μηχανισμό επούλωσης: το σπυράκι γίνεται ερυθρό και εμφανίζει οίδημα . Η αίσθηση που αφήνει στην αφή είναι θερμή.
 • Στη συνέχεια, για περίπου 10 ημέρες, το δέρμα «αναγεννάται». Παράγει μεγάλη ποσότητα ιστού (που αποτελείται κυρίως από ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης) ώστε να αναπλάσει κατά κάποιο τρόπο την ταλαιπωρημένη περιοχή. Σε αυτό το στάδιο, παρατηρείται συχνά μια ανάγλυφη ή εμβυθισμένη ουλή, με ελαφρώς διαφορετικό χρώμα από το περιβάλλον δέρμα. 
 • Η τελική φάση της ανάπλασης πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες. Το δέρμα συσφίγγεται και στην επιφάνειά του σχηματίζεται ένα νέο στρώμα προστατευτικών κυττάρων.
  Έτσι, η θεραπεία χρειάζεται χρόνο! Πολύ περισσότερος χρόνος από τα λίγα λεπτά που θα μπορούσε κανείς να αφιερώσει στην καθημερινή φροντίδα του δέρματος. Η καλύτερη λύση για την επούλωση του δέρματός σας είναι να το αφήσετε σε ησυχία.

Ο τύπος της ουλής ακμής εξαρτάται από πολλά κριτήρια, όπως: 

 • τη σοβαρότητα της ακμής (όσο πιο σοβαρό είναι το στάδιο και όσο μεγαλύτερη είναι η φλεγμονή, τόσο πιο βαθιά είναι τα σημάδια της ακμής)
 • τον τύπο, το πάχος και το χρώμα του δέρματος 
 • την ποιότητα της φροντίδας που εφαρμόζεται (ρουτίνα φροντίδας, προϊόντα που χρησιμοποιούνται, αντηλιακή προστασία, αλλά και, φυσικά, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η επιδερμίδα)
 • η ηλικία, φυσικά (το δέρμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί όσο μεγαλώνουμε)
 • να μην ξεχνάμε τις πιθανές ελλείψεις (σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ορισμένα μέταλλα ή ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή επούλωση)

Επομένως, η διαδικασία επούλωσης διαφέρει από άτομο σε άτομο: εδώ είναι μια επισκόπηση των διαφόρων ουλών ακμής. 

Ουλές ακμής με τη μορφή
καφέ κηλίδων

Οι καφέ κηλίδες, επίσης γνωστές ως κηλίδες μελάγχρωσης, προκαλούνται από υπερμελάγχρωση. Πολύ συχνά, αυτό το αντιαισθητικό σημάδι εμφανίζεται όταν το δέρμα έχει εκτεθεί στον ήλιο, κατά τη διάρκεια της περιόδου επούλωσης, και ξεκινά μόλις το σπυράκι παρουσιάσει φλεγμονή, όταν είναι ερυθρό και με οίδημα .
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα, τόσο περισσότερο αντιδρά στην έκθεση στον ήλιο: αυτό το καθιστά πιο επιρρεπές στους κινδύνους εμφάνισης κηλίδων και διαταραχών της χρώσης/του χρώματος του δέματος.

Αυτός ο τύπος ουλής ακμής δύσκολα εξαφανίζεται. Ακόμη και οι ιατρικές τεχνικές που προτείνονται (λέιζερ, απολέπιση κ.λπ.) σε αυτού του είδους τις περιπτώσεις έχουν τα όριά τους.
Επομένως, το κλειδί είναι η πρόληψη, αποφεύγοντας κάθε έκθεση στον ήλιο, εφαρμόζοντας μια προστατευτική φροντίδα SPF50+, προσαρμοσμένη στο δέρμα με τάση ακμής. Τα προϊόντα αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι προστατεύουν το δέρμα με φίλτρα ευρέος φάσματος, ενώ παράλληλα δρουν στη ρύθμιση του σμήγματος. Επιλέξτε συνθέσεις που περιέχουν ματ πούδρες, καθώς δεν αφήνουν λιπαρό αποτέλεσμα στο δέρμα και είναι εξαιρετικά ευχάριστες στη χρήση, και που έχουν λεπτόρρευστή υφή. 

AD_ACNE_BROWN-SCAR_SQUARE 472x472
AD_ACNE-SCAR_SQUARE_2021 472x472

Ουλές ακμής
Με τη μορφή τρύπας

Αυτός ο τύπος ουλής ακμής που αφήνει μια μικρή τρύπα είναι η πιο κοινή επιπλοκή της ακμής. Είναι επίσης γνωστές ως «ατροφικές ουλές». Εμφανίζονται όταν τα ανώτερα και βαθύτερα στρώματα του δέρματος έχουν υποστεί βλάβη. Γιατί; Το δέρμα τείνει να συρρικνώνεται προς τα μέσα αναπληρώνοντας την απώλεια ιστού στα βαθύτερα στρώματα: έτσι δημιουργείται αυτό το «κοίλωμα».
Η ουλωτική ακμή οφείλεται πολύ συχνά σε ερυθρές βλάβες, που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, αλλά και σε επιμολυσμένες λευκές βλάβες..
Αυτός ο τύπος ουλής παρατηρείται επίσης όταν μεγάλα μαύρα στίγματα παραμένουν για πολύ καιρό στο δέρμα: ακόμη και μετά τη διαχείρισή τους από τον δερματολόγο σας, ο πόρος μπορεί να παραμείνει διεσταλμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αποκτήσει την όψη μιας τρύπας.

Έτσι, για να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτές τις ουλές που έχουν βάθος - θα το λέμε και θα το ξαναλέμε - μη μπαίνετε στον πειρασμό να πειράζετε το δέρμα σας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να «σπάτε» τα σπυράκια σας.


Ερυθρές ουλές ακμής

Τα ερυθρά σημάδια ακμής εμφανίζονται ως εξογκώματα που προεξέχουν. Είναι επίσης γνωστές ως «υπερτροφικές ουλές».
Σε αντίθεση με τις ουλές ακμής με βάθος, αυτές είναι πολύ λιγότερο συχνές. Το φαινόμενο δημιουργεί την εντύπωση ότι η διαδικασία της επούλωσης ξεφεύγει από κάθε όριο και, λειτουργώντας υπερβολικά γρήγορα, το αποτέλεσμα είναι λιγότερο καλό. Το δέρμα τότε γίνεται πιο παχύ από το φυσιολογικό.
Ανάλογα με την περίπτωση, αυτά τα ερυθρά σημάδια ακμής μπορεί να είναι πιο κνησμώδη καθώς και πιο επώδυνα.

AD_ACNE_RED-SCAR_SQUARE 472x472

Τα σπυράκια μπορούν να προκαλέσουν διάφορα είδη ουλών ακμής στο δέρμα: τρύπες, εξογκώματα, κηλίδες κ.λπ.
Σε τέτοιο βαθμό που το μόνο που ευχόμαστε σε αυτό το σημείο είναι ένα πράγμα: να σβήσουν αυτές οι αναμνήσεις της ακμής και να μπορέσουμε να γυρίσουμε μια και καλή τη σελίδα.
Όμως είναι δυνατόν να αφαιρέσετε όλα τα σημάδια ακμής; Ποιες είναι οι πιθανές λύσεις; Είναι πραγματικά αποτελεσματικές;
Υπάρχουν πολλές λύσεις και θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις συμβουλές των ειδικών για να βρείτε την ιδανική λύση για εσάς. Στο μεταξύ, ορίστε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα!

Υιοθετήστε μια απλή και ήπια ρουτίνα!

Τα σημάδια ακμής δεν αντιδρούν καλά στις επιθετικές ρουτίνες φροντίδας, ούτε στη χρήση πολλών προϊόντων περιποίησης στο δέρμα. Υιοθετήστε το διάσημο ρητό «ουκ εν τω πολλώ το ευ»: όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα για την επιδερμίδα σας! 

 • Πάρτε τον χρόνο σας, αποφύγετε τις γρήγορες ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Η ακμή δεν οφείλεται στο βρώμικο πρόσωπο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τρίβετε υπερβολικά ή να «απογυμνώνετε» το δέρμα σας. 
 • Επιλέξτε προϊόντα φροντίδας που είναι προσαρμοσμένα στην ευθραυστότητα του δέρματός σας, απαλά ζελ καθαρισμού ή νερά με μικύλλια χωρίς ξέπλυμα. Θυμηθείτε επίσης να στεγνώνετε το δέρμα σας, απλά σκουπίζοντάς το ταμποναριστά με ένα χαρτομάντιλο ή μια καθαρή πετσέτα.
 • Στη συνέχεια, επιλέξτε μια ολοκληρωμένη φροντίδα προσώπου κατά των ατελειών για να ολοκληρώσετε τη ρουτίνα σας. Αυτές έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι αντιμετωπίζουν τα ορατά σημάδια ακμής (όπως η περίσσεια σμήγματος, τα μαύρα στίγματα, τα σημάδια κ.λπ.) ενώ συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του δερματικού φραγμού. Σας απαλλάσσουν από την ανάγκη εφαρμογής περισσότερων θεραπειών και, συνεπώς, από το να επιβαρύνετε κατ' επανάληψη την ήδη εύθραυστη επιδερμίδα σας!
  Επιπλέον, εγγυώνται ένα καλό επίπεδο ενυδάτωσης για το δέρμα, το οποίο είναι απαραίτητο για τη βελτίωση της διαδικασίας επούλωσης. 

Προστατευθείτε από την έκθεση στον ήλιο 

Η έκθεση στον ήλιο συνεπάγεται τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών ακμής με καφέ κηλίδες λόγω της ενεργοποίησης της μελανίνης, της προστατευτικής χρωστικής του δέρματος.
Επομένως, μην παραλείπετε την κατάλληλη αντηλιακή προστασία: επιλέξτε προϊόντα φροντίδας με λεπτόρρευστή υφή που προσφέρουν δείκτη SFP50+. Επιλέξτε κατά προτίμηση προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί και διαμορφωθεί ειδικά για το δέρμα με τάση ακμής: έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι θα σας παρέχουν δραστικά συστατικά με σμηγματορρυθμιστική δράση και ματ αποτέλεσμα, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της αυτορρυθμιστικής ικανότητας του δέρματος.

Φροντίστε το δέρμα σας με ήπιο τρόπο 

Η απαλή φροντίδα του δέρματός σας, ο καθημερινός καθαρισμός και η προστασία του και η χρήση ήπιων πρακτικών φροντίδας του δέρματος μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών ακμής.
Ποιες πράξεις είναι πιθανότερο να δημιουργήσουν ουλή ακμής; Το άγγιγμα των σπυριών, το «σπάσιμό» τους, κ.λπ... Το γνωρίζετε ήδη, αλλά σας το ξαναλέμε... Μην πειράζετε τα σπυράκια σας!

Και θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε το γιατί: όταν μία ατέλεια φτάσει στο στάδιο του λευκού σπυριού με τη μορφή φλύκταινας, δεν πρέπει να σπάσει, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο κακής επούλωσης και, επιπλέον, δυσκολεύει την επούλωση.
- Μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν και τελικά να επιδεινώσουν την τοπική φλεγμονή
- Το σπυράκι μπορεί να σπάσει μέσα στο δέρμα, δημιουργώντας βαθύτερη φλεγμονή.
Και τότε συμβαίνει αυτό που φοβάστε περισσότερο: το σπυράκι γίνεται ακόμη μεγαλύτερο και πιο ερυθρό .
 

Το μακιγιάζ ως καμουφλάζ!

Το μακιγιάζ είναι ένα συμπληρωματικό βήμα το οποίο μπορεί να ενταχθεί χωρίς κανένα πρόβλημα στη ρουτίνα, αν επιθυμείτε να καλύψετε τα σημάδια της ακμής. Επιλέξτε ένα μη φαγεσωρογόνο μακιγιάζ, ειδικά σχεδιασμένο για εύθραυστες επιδερμίδες. Υπάρχουν επίσης μη λιπαρές υφές που είναι πιο κατάλληλες για το λιπαρό δέρμα. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τη χρήση υφών που είναι πολύ παχύρρευστες , καθώς τείνουν να αναδεικνύουν το ανάγλυφο των ουλών. 

Μια πολύ αποτελεσματική τεχνική μακιγιάζ είναι να καλύπτετε τα σημάδια ακμής ή τις ατέλειες του προσώπου με χρωματική διόρθωση. Μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές σε ένα φαρμακείο. Ρωτήστε γύρω σας, ορισμένα φαρμακεία προσφέρουν ακόμη και εξατομικευμένα μαθήματα μακιγιάζ. Και φυσικά, αν εφαρμόζετε μακιγιάζ στο δέρμα σας, θα πρέπει να το αφαιρείτε προσεκτικά κάθε βράδυ!
 

Θεραπευτική κρέμα, ο καλύτερος σύμμαχός σας 

Πολύ πρακτικές και προσιτές: κρέμες για την επούλωση της ακμής! Υπάρχουν πλέον κρέμες που προσφέρουν τόσο επανορθωτική όσο και προστατευτική δράση και συνιστώνται ευρέως για άτομα με ουλές ακμής.
Αυτές οι κρέμες συμβάλλουν στη μείωση των σημαδιών, τόσο με την ενίσχυση της επανόρθωσης του δέρματος όσο και με την παροχή προστασίας SPF50+, η οποία είναι ιδανική για την αντιμετώπιση των καφέ ουλών ειδικότερα.
Πρόκειται για ένα εύκολο κόλπο, το οποίο είναι ακόμη πιο διασκεδαστικό και αποτελεσματικό όταν συνδυάζεται με μασάζ πάνω στην ουλή της ακμής: 

 • Δύο φορές την ημέρα, για 2 έως 3 λεπτά κάθε φορά, κάνετε κυκλικές κινήσεις με το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο στην περιοχή της ουλής
 • Αν το δέρμα δεν πονάει, «τσιμπήστε» απαλά την ουλή της ακμής και αφήστε τη να κυλήσει ανάμεσα στα δάχτυλά σας. 

Με αυτόν τον τρόπο, θα ενθαρρύνετε την ενυδάτωση του δέρματος, θα βελτιώσετε την κυκλοφορία γύρω από την ουλή και θα την κάνετε πιο απαλή, λεία και λιγότερο ορατή. Μη διστάσετε να εφαρμόζετε μια επουλωτική κρέμα για αρκετούς μήνες.

Όταν είδα ουλές ακμής να εμφανίζονται στο πρόσωπό μου επειδή «πείραζα» τα σπυράκια μου, ήξερα αμέσως ότι έπρεπε να σταματήσω αν δεν ήθελα να εμφανιστούν κι άλλες. Για να μειώσω τα σημάδια που ήδη υπάρχουν, χρησιμοποιώ κάθε βράδυ μια κρέμα κατά των ουλών: Βλέπω ήδη βελτίωση!

Estelle, 18 ετών

BIOLOGY AC

Η BIOLOGY AC εξαλείφει ορατά τις ατέλειες (σπυράκια, περίσσεια σμήγματος, ουλές) και δρα άμεσα στο μικροβίωμα του δέρματος για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας. 

Φροντίδα κατά των ατελειών
BIOLOGY AC

Όταν μια ουλή ακμής έχει σχηματιστεί, είναι δύσκολο να την εξαφανίσετε, μπορείτε όμως να την περιορίσετε! Εφαρμόστε μια επουλωτική κρέμα κατά των ουλών και κάνετε μασάζ έως και δύο φορές την ημέρα. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να μάθετε ποιες τεχνικές είναι κατάλληλες για εσάς. Το δέρμα ανανεώνεται περίπου κάθε 3 εβδομάδες, οπότε κάνετε υπομονή! Ο περιορισμός μιας ουλής ακμής απαιτεί αρκετούς μήνες.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Έχετε ακμή;

Ανακαλύψτε περισσότερες συμβουλές από ειδικούς

Επιστροφή στην κορυφή