AD_ATOPIC-DERMATITIS_WOMAN-ARM_LARGE_2021
Περιεχόμενα

Πολύ ξηρό δέρμα ή ξηροδερμία

Τι είναι η ξηροδερμία;

Η ξηροδερμία αναφέρεται στο πολύ ξηρό και ανελαστικό δέρμα. Παρόλο που αυτή η ακραία ξηρότητα συχνά σχετίζεται με την ηλικία, μπορεί επίσης να επηρεάσει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση ή τα άτομα με σκούρο δέρμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή υποβάλλονται σε ορισμένες ιατρικές θεραπείες (χημειοθεραπεία). Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις που καταπραΰνουν, ενυδατώνουν και θρέφουν το δέρμα. Αυτές είναι οι συμβουλές μας!

Τα βασικά στοιχεία της ξηροδερμίας με λίγα λόγια

  • Τι βλέπετε: δέρμα κροκόδειλου, με φολίδες (πολύ ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα), τραχύτητα (παχύ, σκληρό, ραγισμένο δέρμα, το οποίο "τσιμπάει"). Τα άτομα με σκούρο δέρμα μπορεί να διαπιστώσουν ότι το δέρμα τους φαίνεται πιο γκρίζο. 
     
  • Τι αισθάνεστε: πολύ δυσάρεστο αίσθημα κνησμού, έλλειψη ελαστικότητας και μυρμήγκιασμα. 
     
  • Αιτίες: Αυτή η ακραία ξηρότητα του δέρματος προκαλείται από έναν διαταραγμένο δερματικό φραγμό. Η έλλειψη λιπιδίων στην επιδερμίδα προκαλεί αφυδάτωση στην κεράτινη στιβάδα.
     
  • Περιοχές που επηρεάζονται: μπορεί να παρουσιαστεί στο σώμα και το πρόσωπο.

Ξηρότητα του δέρματος:
ποιες είναι οι αιτίες;

Το κύριο σύμπτωμα ορισμένων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση ή το ατοπικό έκζεμα, είναι η ξηροδερμία. Υπάρχουν δύο αιτίες και δύο τύποι ξηροδερμίας: η φυσιολογική και η παθολογική. Η πρώτη έχει να κάνει με την ηλικία, επειδή το δέρμα, το οποίο έχει γίνει λεπτότερο, είναι πολύ εύθραυστο και στερείται των απαραίτητων λιπαρών οξέων και κεραμιδίων, ενώ το υδρολιπιδικό φιλμ του έχει μειωθεί. Η παθολογική ξηροδερμία προκαλείται είτε από παθολογία είτε από ιατρική θεραπεία.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 outputWidth=577&outputHeight=577
AD_OLD-COUPLE-WALKING_LARGE_2021 492x492

Ξηροδερμία:
ποιος επηρεάζεται περισσότερο; 

Η φυσιολογική ξηροδερμία επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τα άτομα με σκούρο δέρμα. Η παθολογική ξηροδερμία ονομάζεται "επαγόμενη" επειδή συνδέεται με παθολογία: διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, υποθυρεοειδισμό ή παρενέργεια μιας θεραπείας, φαρμακευτικής ή άλλης...
 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Σημειώσεις από τον ειδικό

Η ξηροδερμία είναι μια εξωτερική ένδειξη ευθραυστότητας του δέρματος. Πρόκειται για μια μορφή μέτριας έως έντονης ξηρότητας, που συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας. Τα συμπτώματα: δέρμα τραχύ, φολιδωτό, τεντωμένο, με αίσθημα κνησμούκαι μυρμήγκιασμα. Η θρέψη του δέρματος και η ενίσχυση του δερματικού φραγμού μειώνει την ξηρότητα

Δρ Marco Ambonati, Δερματολόγος

Ξηροδερμία σε αριθμούς:

55%

των ατόμων άνω των 65 ετών επηρεάζονται από αυτή την πάθηση¹

75%

των ηλικιωμένων ατόμων > 75 ετών επηρεάζονται από αυτή την πάθηση¹

75%

των ατόμων με διαβήτη αναπτύσσουν ξηροδερμία².

(1) BARCO D. and GIMENEZ-ARNAU A. Xerosis: a dysfunction of the epidermal barrier (Actas Dermosifiliogr). 2008; 99:671-82
Timothy G. Berger, MD; Melissa Shive, MD, MPH; G. Michael Harper, MD. Pruritus in the older patient a clinical review. JAMA Dec 11, 2013 Vol 310, No. 22
PAUL C. et al. Prevalence and risk factors for xerosis in the elderly: a cross-sectional epidemiological study in primary care. Dermatology 2011; 223:260-265.
(2) PHAM H.T., EXLBERT L., SEGAL-OWENS A.C., VEVES A. A prospective, randomized, controlled double-blind study of a moisturizer for xerosis of the feet in patients with diabetes Ostomy/Wound Management, 2002; 48 (5): 30-36
E. Baselga Torres,a,b,∗ M. Torres-Pradillaa,b Cutaneous Manifestations in Children with Diabetes Mellitus and Obesity, Actas Dermosifiliogr. 2014; 105(6):546---557
 

Πολύ ξηρό δέρμα:
βήματα ενυδάτωσης και θρέψης

Στην περίπτωση της ξηροδερμίας, το δέρμα στερείται των κύριων λιπιδίων (όπως τα κεραμίδια και τα ωμέγα 6 ή 9) που αποτελούν μέρος της σύνθεσης της κεράτινης στιβάδας και του υδρολιπιδικού φιλμ. Για να αποκαταστήσετε τον δερματικό φραγμό, χρησιμοποιήστε μια κρέμα καθαρισμού ή ένα και επανορθωτικό, εξαιρετικά πλούσιο προϊόν υγιεινήςαναπλήρωσης λιπιδίων. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος, το προϊόν θα πρέπει να είναι χωρίς σαπούνι, χωρίς θειούχα επιφανειοδραστικά και με φυσιολογικό pH (περίπου 5,5) κοντά σε αυτό του δέρματος. Στη συνέχεια, επιλέξτε μια θρεπτική κρέμα κατά της ξηρότητας, προσαρμοσμένη στη ξηροδερμία των ηλικιωμένων. Εφαρμόστε την δύο φορές την ημέρα. Τις ημέρες όπου αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε την κατά προτεραιότητα μετά το ντους. Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη, ζεστάνετε το προϊόν στα χέρια σας πριν το εφαρμόσετε με πλατιές, απαλές κινήσεις.

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-LEGS_LARGE_2021 492x492

Μετά από μια φαρμακευτική αγωγή, το δέρμα μου έγινε πολύ, πολύ ξηρό. Ήταν δύσκολο, ειδικά λόγωτου έντονου αισθήματος κνησμού. Τελικά αποφάσισα να χρησιμοποιώ μια θρεπτική κρέμα κάθε μέρα. Και δούλεψε.

Dominique, 57 ετών.

Φροντίδα για το πολύ ξηρό δέρμα των ηλικιωμένων

AD_06-19 _XERACONFORT_VISUEL de Communication - G-Getty images 473x473

Φροντίδα για το πολύ ξηρό δέρμα των ηλικιωμένων

Το 75% των ατόμων άνω των 75 ετών και το 50% των ατόμων άνω των 65 ετών υποφέρουν από ξηρό δέρμα. Αυτό οφείλεται στο λεπτότερο, πιο εύθραυστο δέρμα και στο αποδυναμωμένο υδρολιπιδικό φιλμ (δηλαδή σε έναν δερματικό φραγμό που δεν παίζει πλέον σωστά τον προστατευτικό του ρόλο). Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς να αποκτήσετε (και να διατηρήσετε) άνετο δέρμα.

Κατανόηση της ξηροδερμίας των ηλικιωμένων
AD_BIODEGRADABLE_SHOWER-HAND-ON-SHOULDER_LARGE_2021 473x473

Ξηρό δέρμα: ανακούφιση από τον κνησμό μετά το ντους

Όταν βγαίνεις από το ντους, το δέρμα σου είναι ακόμα πιο ανελαστικό και αισθάνεται κνησμό. Όταν το δέρμα (γίνεται τόσο άβολο)χάνει την ισορροπία του, χρειάζεται φροντίδα για επανόρθωση σε βάθος και ανάκτηση της αυτοπροστασίας του. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να ανακουφίσετε αυτές τις δυσάρεστες καθημερινές αισθήσεις. 

Καταπράυνση του κνησμού μετά το ντους
Επιστροφή στην κορυφή