AD_ACNE_EXPERT-DOSSIER_WEBSITE_ACNE_FOOD_LARGE_2022
Περιεχόμενα

Τρόφιμα και ακμή: ποιες τροφές πρέπει να προτιμώνται και ποιες να αποφεύγονται

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: δεν υπάρχει ειδική διατροφή κατά της ακμής ή ευνοϊκή για την ανάπτυξή της! Όλα έχουν να κάνουν με την ποιότητα και την ισορροπία του φαγητού που έχετε στο πιάτο σας!
Η διατροφή είναι ένας σημαντικός συντελεστής που μπορεί να επηρεάσει την ακμή, ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος ή ο πιο άμεσος παράγοντας.
Ας δούμε λοιπόν πώς να επιλέγετε σωστά ποιοτικές τροφές που καταπολεμούν την ακμή για να βελτιώσετε την επίδρασή τους στη λειτουργία του οργανισμού. Οι αλλαγές στις συνήθειες βοηθούν σίγουρα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να ταλαιπωρείστε ή να αναγκάζετε τον εαυτό σας να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διατροφή κατά της ακμής. Πρέπει να βρείτε την κατάλληλη διατροφή για εσάς και τις ανάγκες σας.

Η διατροφή έχει άμεσο αντίκτυπο στον οργανισμό μας: στον χρόνο πέψης, στο ποσοστό σακχάρου στο αίμα, στη διαδικασία ρύθμισης και αποβολής των ορμονών, την παραγωγή σμήγματος. Όλα τα παραπάνω είναι πιθανές αιτίες ακμής.
Έχει, ωστόσο, επίσης αντίκτυπο στη διαδικασία απομάκρυνσης των περιττών συστατικών. Ό,τι δεν χρειάζεται πλέον το σώμα μας αποβάλλεται από τα όργανά μας: το συκώτι, το έντερο, τα νεφρά, τους πνεύμονες, το δέρμα. Όταν όλα λειτουργούν σωστά, το συκώτι και το έντερο διαχειρίζονται τέλεια το ρόλο τους στην απομάκρυνση των περιττών συστατικών και των τοξινών. Όταν όμως η διαδικασία δεν είναι τόσο αποτελεσματική, εξαιτίας του τρόπου ζωής μας (ρύπανση, άγχος, έλλειψη ύπνου, κάπνισμα κ.λπ.) ή/και της διατροφής μας (συχνά πλούσια σε κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα σάκχαρα κ.λπ.), δημιουργούνται ανισορροπίες, ιδιαίτερα ορμονικές. Σε αυτό το σημείο αναλαμβάνει δράση το δέρμα. Τότε εμφανίζεται η ακμή!

Μακάρι να υπήρχαν τροφές που να καταπολεμούν συγκεκριμένα την ακμή
Δεν υπάρχει όμως ειδική διατροφή κατά της ακμής: δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες οι οποίοι να μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω διατροφικές ανισορροπίες.
Το σημαντικό εδώ είναι η κατανάλωση ποικίλων και διαφοροποιημένων τροφών, όσο το δυνατόν πιο φυσικών, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνες που είναι πλούσιες σε μέταλλα και βιταμίνες.

Λαχανικά και φρούτα

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και όλα όσα είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της φλεγμονής.
Μη διστάζετε λοιπόν να προσθέσετε πολλά και διάφορα λαχανικά στη διατροφή σας, προσθέτοντας χρώμα στο πιάτο σας! 

  • Πράσινα: Σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, σέλινο, πράσο, αγγούρι, κολοκυθάκια, σαλάτες.
  • Κόκκινα: τομάτες, πιπεριές και φυσικά κόκκινα φρούτα όταν είναι στην εποχή τους
  • Μωβ: μελιτζάνα, παντζάρι
  • Πορτοκαλί: καρότα 

Καλά λιπαρά

Τα καλά λιπαρά είναι αυτά που ονομάζονται ωμέγα-3. Πρόκειται για απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία δε μπορεί να δημιουργήσει ο οργανισμός, και πρέπει να εξασφαλίζονται από τη διατροφή.
Γιατί; Πρόκειται για πραγματικά φυσικά αντιφλεγμονώδη τα οποία, επομένως, είναι ιδιαίτερα καλά για το δέρμα με τάση ακμής. Συμβάλουν στην προστασία του δέρματος και τη σωστή επούλωση.
Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα εξής: 

  • Τα λιπαρά ψάρια (όπως το σκουμπρί, οι σαρδέλες, οι ρέγγες, η πέστροφα, ο ιππόγλωσσος κ.λπ., που έχουν ήδη αναφερθεί παραπάνω) είναι εξαιρετικές πηγές: Δύο φορές την εβδομάδα. 
  • Καλά βιολογικά έλαια ψυχρής έκθλιψης: ελαιόλαδο για το μαγείρεμα, λινέλαιο, κραμβέλαιο ή έλαιο καμελίνας που τρώγονται ωμά και διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.) Μπορείτε να τα προσθέτετε στις σαλάτες σας ή τα μαγειρεμένα λαχανικά χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα, ωμά, και να χρησιμοποιείτε ένα διαφορετικό κάθε φορά. 
  • Ανάμεικτοι λιναρόσποροι για πασπάλισμα πάνω στα πιάτα σας, στα λαχανικά, κ.λπ.
  • Αλλά και αυγά από όρνιθες που τρέφονται με λιναρόσπορο.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος πρέπει επίσης να λαμβάνεται από τη διατροφή, καθώς δεν παρασκευάζεται από τον οργανισμό μας. Και επειδή έχει αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλει στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος, αποτελεί ιδανικό στοιχείο της διατροφής για την καταπολέμηση της ακμής. Να τρώτε λοιπόν περιστασιακά θαλασσινά: στρείδια, μύδια και οστρακοειδή! Φυσικά, για όσους δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα τα θαλασσινά, υπάρχει επίσης η επιλογή του κρέατος (μοσχάρι, συκώτι, μπούτι κοτόπουλου), κρόκοι αυγών ή όσπρια με ρεβίθια και φακές, δημητριακά ολικής αλέσης κ.λπ.

Μπαχαρικά

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: κουρκουμά, πάπρικα, κανέλα, κύμινο, τζίντζερ κ.λπ. Προσθέστε αυτά τα συστατικά κατά της ακμής ελεύθερα σε όλα τα πιάτα και τα λαχανικά σας!

Υπάρχουν διάφορες τροφές που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ακμής: 

  • Επεξεργασμένα βιομηχανικά τρόφιμα (συσκευασμένα βιομηχανικά προϊόντα με πρόσθετα και χρωστικές ουσίες)
  • Τρόφιμα πλούσια σε επεξεργασμένη ζάχαρη (γλυκά, αναψυκτικά, σοκολάτα κ.λπ.)
  • Δημητριακά πλούσια σε γλουτένη (ψωμί, πίτσα, γλυκά, κέικ κ.λπ.) 
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα, γιαούρτι κ.λπ.)

Ένας τρόπος για να το διαπιστώσετε είναι να κόψετε μία ή περισσότερες από αυτές τις τροφές για 3 μήνες και να παρατηρήσετε τις αλλαγές στο δέρμα. Στη συνέχεια, μπορείτε να επανεισάγεται σιγά-σιγά κάθε τρόφιμο μέχρι να προσδιορίσετε ποια είναι η μέγιστη ανεκτή δόση, χωρίς την επανεμφάνιση των ατελειών .

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Μέσα σε πενήντα χρόνια, τα τρόφιμα έχουν αλλάξει πολύ με συνεχόμενη αύξηση των βιομηχανικών, επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε επεξεργασμένα σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και εμπλουτισμένα με πολλά πρόσθετα, χρωστικές και συντηρητικά.
Το σώμα μας έρχεται αντιμέτωπο με τη συσσώρευση όλων αυτών των νέων ουσιών χωρίς να ξέρει πώς να αντιδράσει: αυτό το διατροφικό πλαίσιο θέτει τις βάσεις για την εμφάνιση ακμής.
Για τον λόγο αυτόν, προσπαθήστε να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα συσκευασμένα βιομηχανικά προϊόντα και να τα αντικαταστήσετε με - όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα - ωμά, φυσικά ή βιολογικά τρόφιμα.

Επεξεργασμένα σάκχαρα

Τα σάκχαρα είναι επίσης γνωστά ως υδατάνθρακες. Ας το παραδεχτούμε, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι, ειδικά για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου! Επομένως, ναι, πρέπει να τρώτε ζάχαρη. Ωστόσο, να προσέχετε την ποιότητά της.
Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων λευκών σακχάρων (τα οποία δεν περιέχουν πλέον βιταμίνες και μέταλλα) και όλων των τροφίμων που ευνοούν την ακμή και διαθέτουν "υψηλό γλυκαιμικό δείκτη" (δηλαδή αυξάνουν γρήγορα το επίπεδο σακχάρου στο αίμα), όπως κέικ, αναψυκτικά, γλυκά, σοκολάτες γάλακτος και παγωτά, αλλά και έτοιμα γεύματα, σούπες, σάλτσες κ.λπ. Πράγματι, αυτά προκαλούν φλεγμονές, ενδεχομένως και δερματικές μολύνσεις ενώ επίσης διαταράσσουν την ορμονική λειτουργία: πρόκειται με άλλα λόγια για τον τέλειο συνδυασμό για την ανάπτυξη της ακμής.
Σκεφτείτε καλές εναλλακτικές λύσεις, όπως φρούτα που περιέχουν φυσική ζάχαρη ή μέλι! Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με 90% κακάο δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο με τα μπισκότα με βιομηχανική σοκολάτα. Το λέμε και το ξαναλέμε: δώστε πρώτα βάση στην ποιότητα! 

Γλουτένη

Πρώτα απ' όλα, τι είναι η γλουτένη; Έτσι ονομάζονται οι πρωτεΐνες που υπάρχουν φυσικά σε ορισμένα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι κ.λπ. Ως εκ τούτου, βρίσκεται επίσης στο ψωμί, στην πίτσα και σε ορισμένα βιομηχανικά παρασκευάσματα.
Σε ορισμένους ανθρώπους, η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Το αποτέλεσμα; Αυτό δημιουργεί ένα φλεγμονώδες φαινόμενο, το οποίο και πάλι αποτελεί ιδανικό έδαφος για την ακμή.
Τα πλούσια σε γλουτένη τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα και τα κέικ που παρασκευάζονται από αλεύρι σίτου, για παράδειγμα, είναι συχνά πλούσια σε επεξεργασμένα σάκχαρα. Επομένως, αυτές οι τροφές πρέπει να απολαμβάνονται με μέτρο όταν έχετε πρόβλημα ακμής.
Σημαντικό: είτε πρόκειται για αλεύρι, ψωμί, ζυμαρικά ή δημητριακά, να προτιμάτε τα προϊόντα βιολογικής ή βιώσιμης καλλιέργειας, όποτε είναι δυνατόν.

Γαλακτοκομικά προϊόντα ζωικής προέλευσης

Η διατροφή μας περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα σε πολλές διαφορετικές μορφές: 

  • Ως γάλα για το πρωινό
  • Με τη μορφή τυριού, κρέμας γάλακτος ή γιαουρτιού με το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα..
  • Χωρίς να ξεχνάμε το γάλα που χρησιμοποιείται σε κέικ, σάλτσες, παγωτά κ.λπ.

Αυτές οι τροφές επηρεάζουν τον οργανισμό μας με διαφορετικούς τρόπους: ενώ είναι πλούσιες σε ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για γερά οστά, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ορμονικές και εντερικές διαταραχές και, στη συνέχεια, δερματικά προβλήματα όπως η ακμή.
Προσπαθήστε λοιπόν να χρησιμοποιείτε διαφορετικά είδη: πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.
Στις μέρες μας υπάρχουν επίσης πολλά ροφήματα γάλακτος φυτικής προέλευσης. Υπάρχει κάτι για τον καθένα. Έτσι, μπορείτε που και που, αντί για αγελαδινό γάλα, να χρησιμοποιείτε γάλα αμυγδάλου, βρώμης ή ακόμη και φουντουκιού. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη στη σύνθεσή τους. 

«Τους τελευταίους 6 μήνες προσέχω τι τρώω για να δω αν θα έχει αποτέλεσμα και αν θα περιοριστεί η ακμή μου. Διαπίστωσα ότι από τότε που σταμάτησα να τρώω βιομηχανικά κέικ και μείωσα τα αρτοποιήματα, η ακμή μου έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το πρόσωπό μου. »

Justine, 15 ετών

Μια άλλη πτυχή της διατροφής κατά της ακμής είναι το νερό! Είναι απλά ζωτικής σημασίας!
Γιατί; 

  • Επειδή είναι το κύριο συστατικό των κυττάρων του σώματός μας. 
  • Επειδή διασφαλίζει τη λήψη των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών για το δέρμα 
  • Επειδή είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των τοξινών και την καλή λειτουργία του ήπατος και των νεφρών.

Η αφυδάτωση επιφέρει επιβράδυνση του μεταβολισμού.... και αυτό οδηγεί γρήγορα σε ανισορροπίες και διαταραχές: ένα πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση ακμής.
Ίσως τώρα να αρχίσετε να βλέπετε το μπουκάλι με το νερό σας διαφορετικά, αφού πρόκειται για πραγματικό σύμμαχο. Η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 λίτρου νερού την ημέρα βοηθά το δέρμα σας να αποβάλλει σωστά τις τοξίνες . Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα σας είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσει σπυράκια λόγω ακμής. Σκεφτείτε το!

Το μυστικό του ιδανικού συνδυασμού για τη φροντίδα της επιδερμίδας; Να μπορεί να δρα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. 

Εσωτερική δράση: 

  • Να πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα, τουλάχιστον 1,5 λίτρο
  • Να τρώτε καθημερινά καλά λαχανικά και φρούτα, πλούσια σε νερό, βιταμίνες και μέταλλα
  • Φροντίστε τη διατροφή σας κατά της ακμής: ούτε δίαιτα, ούτε όμως και υπερβολές
  • Φροντίστε τον ύπνο σας και μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας

 

Εξωτερική δράση:

BIOLOGY AC

Η BIOLOGY AC εξαλείφει ορατά τις ατέλειες (σπυράκια, περίσσεια σμήγματος, ουλές) και δρα άμεσα στο μικροβίωμα του δέρματος για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας. 

Φροντίδα κατά των ατελειών
BIOLOGY AC
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Σημειώσεις από τον ειδικό

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η διατροφή δεν είναι ισορροπημένη, μπορεί πράγματι να συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, για παράδειγμα, μπορεί να ενισχύσει μια ορμονική διαταραχή, η οποία είναι συχνά η αιτία των εξάρσεων ακμής. Ως εκ τούτου, οι αλλαγές στη διατροφή σας είναι ένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας σας και συχνά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για τη διαχείριση της ακμής. Μια απλή συμβουλή που θα σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή διατροφική ισορροπία είναι να σημειώνετε τι τρώτε και πώς εξελίσσεται η ακμή σας. Αποτελεί συχνά ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος και για την καλύτερη δυνατή προσαρμογή της διατροφής του ατόμου.

Δρ Marco Ambonati, Δερματολόγος

Επιστροφή στην κορυφή