AD_ACNE_WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021
Περιεχόμενα

Ακμή ενηλίκων στις γυναίκες. Μάθετε τα πάντα!

Η ακμή, που θεωρείται πρόβλημα του δέρματος των εφήβων, μπορεί να εμφανιστεί ή να επανεμφανιστεί, ανάλογα με την περίπτωση, στην ενήλικη ζωή. Πρόκειται για μια καθυστερημένη έξαρση, η οποία είναι συνήθως πολύ δυσάρεστη - είτε την έχετε ξαναπεράσει είτε όχι - καθώς είναι μη αναμενόμενη!
Μην πανικοβάλλεστε, μη χάνετε άλλο χρόνο αναστατώνοντας το μυαλό σας (και το δέρμα σας!), και αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να καταλάβετε τι συμβαίνει! 

Τι είναι η ακμή των ενηλίκων; 

Η ακμή των ενηλίκων στις γυναίκες χαρακτηρίζεται κυρίως από φλεγμονώδη ακμή, δηλαδή από την παρουσία ερυθρών, περισσότερο ή λιγότερο βαθιών, συχνά επώδυνων σπυριών, που συγκεντρώνονται στα μάγουλα, το πηγούνι, τη γνάθο ή τον λαιμό. Είναι κοινώς γνωστές ως αλλοιώσεις σε σχήμα U. Το δέρμα είναι πιο σημαδεμένο, καθώς η ικανότητά του για ανάπλαση μειώνεται με την πάροδο των ετών.

Επιπλέον, αυτός ο τύπος ακμής μπορεί να προκαλέσει αντιαισθητικά σημάδια αν έχετε την τάση να σκαλίζετε το δέρμα σας. Το ξύσιμο του δέρματος συχνά ανακουφίζει από το άγχος. Ωστόσο, όταν αργότερα διαπιστώνετε την κατάστασή του, αισθάνεστε ενοχές. 

Ακμή ενηλίκων σε αριθμούς

80%

των περιπτώσεων ακμής στους ενήλικες είναι επίμονη ¹

¾

των περιπτώσεων ακμής στους ενήλικες αφορούν γυναίκες ²

¹ Poli F, Dreno B, Verschoore M. An epidemiological study of acne in female adults: results of a survey conducted in France. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2001 Nov;15(6):541-5. doi: 10.1046/j.1468-3083.2001.00357.x. PMID: 11843213. 

² https://dermatology.ca/fr/patients-et-grand-public/peau/acne/

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ενήλικης και της εφηβικής ακμής;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακμή των ενηλίκων ακολουθεί την εφηβική και είναι γνωστή ως επίμονη ακμή. Σε άλλες περιπτώσεις, η ακμή μπορεί να εμφανιστεί μόνο στην ενήλικη ζωή. Πρόκειται για την ενήλικη ακμή. Η ηλικία είναι επομένως ένας προφανής διαφοροποιητικός παράγοντας ενώ στους ενήλικες ο τύπος της ακμής είναι κυρίως φλεγμονώδης, με την παρουσία κόκκινων κηλίδων (βλατίδες) και λευκών κηλίδων (φλύκταινες).

Τι προκαλεί ακμή στους ενήλικες; 

Αν και ορισμένες «κακές» καλλυντικές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε ακμή στην ενήλικη ζωή (βαρύ , φαγεσωρογόνου μακιγιάζ, μη σωστή αφαίρεση, κ.λπ.), οφείλεται κυρίως σε μια ορμονική ανισορροπία. Ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να επιτείνουν αυτό το φαινόμενο. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας για να μάθετε τι προκαλεί την ακμή και να βρείτε την καταλληλότερη θεραπεία. 

Πότε σταματά η ακμή των ενηλίκων; 

Η ακμή των ενηλίκων (ενήλικη ακμή) σταματά όταν ρυθμιστεί η ορμονική ανισορροπία. Αρχικά, υπάρχουν διάφοροι λόγοι οι οποίοι μπορούν να εξηγήσουν την ανισορροπία αυτή: η περίοδος (έμμηνος κύκλος, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), κάποια ασθένεια (διαταραχή του θυρεοειδούς κ.λπ.), μια φαρμακευτική αγωγή, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, ο τρόπος ζωής (άγχος, μη ισορροπημένη διατροφή, έλλειψη ύπνου ή/και σωματικής δραστηριότητας) κ.λπ. Για μια εξατομικευμένη θεραπεία της ακμής των ενηλίκων, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας.

Οι πιο αποτελεσματικές λύσεις είναι αυτές που αντιμετωπίζουν τα αίτια της ακμής των ενηλίκων. Ποια είναι τα αίτα στη δική σας περίπτωση;

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν ιατρό και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, διότι δεν είστε μόνοι σας σε αυτό. Θα είναι σε θέση να σας προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία ακμής ενηλίκων για την περίπτωσή σας. 

Με βάση τη διάγνωση αυτή μπορεί να διερευνηθεί η ορμονική σας κατάσταση. Συνήθως πραγματοποιούνται πρόσθετες βιολογικές εξετάσεις. Μετά από αυτή την ορμονική αξιολόγηση, μπορεί να σας προτείνει μια θεραπεία και μια ρουτίνα αντιμετώπισης της ακμής των ενηλίκων. 

Φροντίστε το δέρμα σας πρωί και βράδυ!

Το δέρμα με τάση ακμής παρουσιάζει έλλειψη ισορροπίας και, ως εκ τούτου, είναι εξ ορισμού εύθραυστο. Ορισμένες θεραπείες είναι αποτελεσματικές αλλά ξηραίνουν το δέρμα και ενισχύουν την ευθραυστότητα του δερματικού φραγμού. Έτσι, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σπυράκια, δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην παραλείπετε το τελετουργικό υγιεινής! Για να το πετύχετε αυτό:

  • Καθαρίζετε καθημερινά το δέρμα σας με ένα νερό με μικύλλια ή ένα απαλό ζελ καθαρισμού, ειδικά σχεδιασμένο για το δέρμα με τάση ακμής, ώστε να απαλλαγείτε από τα κατάλοιπα που φράζουν τους πόρους και εμποδίζουν το δέρμα να αναπνεύσει, όπως η περίσσεια σμήγματος, αλλά και το μακιγιάζ, η σκόνη, τα σωματίδια ρύπανσης στον αέρα κ.λπ.
  • Ολοκληρώστε με μια θεραπεία που θα κάνει υπέροχη την επιδερμίδα σας, ειδικά σχεδιασμένη για γυναίκες με δέρμα με τάση ακμής. Αυτή η μη φαγεσωρογόνος θεραπεία θα βοηθήσει στη μείωση των υπολειμματικών σημαδιών και θα αποτελέσει τη βάση για το μακιγιάζ.

Δέρμα με τάση ακμής: ναι, μπορείτε να εφαρμόζετε μακιγιάζ, αλλά όχι όπως να΄ ναι

Το μακιγιάζ είναι ένας ιδανικός τρόπος για να καλύψετε τα δυσάρεστα σπυράκια. Προσοχή, ωστόσο, τα καλλυντικά σας πρέπει να επιλέγονται με προσοχή και οπωσδήποτε να μην είναι φαγεσωρογόνα. 

Στην περίπτωση της ενήλικης ακμής, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μια μη λιπαρή, ματ ενυδατική κρέμα με χρώμα, αντί για ένα μέικ απ σε συνδυασμό με πούδρα, η οποία θα φράξει ακόμη περισσότερο τους πόρους σας. Μη διστάσετε να αναζητήσετε φαρμακευτικές μάρκες που προσφέρουν προϊόντα με στοχευμένη δράση.

Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή το βράδυ! Το ίδιο ισχύει και για τα αξεσουάρ που χρησιμοποιείτε: πινέλα, σφουγγαράκια κ.λπ. Να τα καθαρίζετε μια φορά την εβδομάδα με σαπουνόνερο. Τίποτα περισσότερο!

Η ηλικία δεν έχει σημασία, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην θέλεις σπυράκια. Ήθελα οπωσδήποτε να τα καλύψω με μακιγιάζ, αλλά δεν ήταν αρκετό. Τώρα ακολουθώ μια θεραπεία για την ακμή των ενηλίκων που θα διαρκέσει περισσότερο από 3 μήνες και έχω μιλήσει και με έναν ψυχολόγο. Ειλικρινά, μη διστάζετε να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία. Η ακμή μπορεί εύκολα να περιοριστεί με τη σωστή θεραπεία!

Florence, 32 ετών

Προστατευθείτε από τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο 

Θα έχετε μάλλον ακούσει ότι ο ήλιος διαθέτει την υπερδύναμη να βελτιώνει την ακμή των ενηλίκων ή ακόμη και των ανηλίκων... Είναι αλήθεια! Ωστόσο, αυτό οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι το δέρμα γίνεται πιο παχύ περισσότερο όταν εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, τα σπυράκια ακμής εξακολουθούν να υπάρχουν, απλά βρίσκονται βαθύτερα κάτω από το δέρμα. 

Μετά το καλοκαίρι όμως, τα σπυράκια επιστρέφουν δριμύτερα αφού το δέρμα ολοκληρώσει την ανανέωση των κυττάρων του: πρόκειται για το περίφημο φαινόμενο της υποτροπής! 

Η καλύτερη συμβουλή είναι να θυμάστε να εφαρμόζετε μια ενυδατική κρέμα το πρωί, χωρίς να ξεχνάτε να προσθέτετε μια αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας SPF50+ σε περίπτωση ηλιοφάνειας, για να αποφύγετε τον κίνδυνο εμφάνισης μελαγχρωματικών κηλίδων. Επιλέξτε αντηλιακές κρέμες προσαρμοσμένες στο δέρμα με τάση ακμής. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι περιέχουν ενεργά συστατικά με σμηγματορρυθμιστική δράση ενώ προσφέρουν βέλτιστο ματ αποτέλεσμα.

Η σωστή φροντίδα του δέρματος

Νέο προϊόν
BIOLOGY AC Φροντίδα κατά των ατελειών και κατά των σημαδιών

BIOLOGY AC PERFECT BIOLOGY AC Φροντίδα κατά των ατελειών και κατά των σημαδιών

Λειαίνει - Χαρίζει ματ όψη - Μειώνει τις ατέλειες

Νέο προϊόν
BIOLOGY AC ΑΦΡΙΖΟΝ ΖΕΛ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

BIOLOGY AC BIOLOGY AC ΑΦΡΙΖΟΝ ΖΕΛ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Καθαρίζει - Εξυγιαίνει - Μειώνει την υπερέκκριση σμήγματος - Αποσυμφορεί τους πόρους

Λεπτόρρευστη αντηλιακή κρέμα προσώπου για ματ αποτέλεσμα SPF 50+

PROTECT AC Λεπτόρρευστη αντηλιακή κρέμα προσώπου για ματ αποτέλεσμα SPF 50+

Προστατεύει

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Σημειώσεις από τον ειδικό

Όπως συμβαίνει με κάθε τύπο ακμής, η καλή υγιεινή του προσώπου είναι απαραίτητη. Μια απλή καθημερινή ρουτίνα βοηθά στη μείωση της εμφάνισης μεγάλων σπυριών που μπορεί να αφήσουν σημάδια στο δέρμα. Διαπιστώνω επίσης τακτικά, στην περίπτωση της ακμής των ενηλίκων, ότι το άγχος έχει αντίκτυπο. Πέρα από τη θεραπεία της ακμής, η αντιμετώπιση της πηγής του στρες παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Δρ Marco Ambonati, Δερματολόγος

Συζήτηση σχετικά με την ασθένεια και επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής οδού 

Η αποδοχή της ακμής ως ενήλικας δεν είναι εύκολη. Γι' αυτό, προκειμένου να ξεπεράσετε αυτή τη φάση, επιλέξτε τους κατάλληλους ανθρώπους, όπως έναν φαρμακοποιό, έναν δερματολόγο ή/και έναν ψυχολόγο, κάποιους συγγενείς ή ακόμη και φίλους, Και πάνω απ' όλα, συζητήστε το! Αυτό θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το δράμα και να βρείτε την κατάλληλη υποστήριξη για τις ανάγκες σας, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση της ακμής, αλλά και για την καταπράυνση της πηγής του άγχους. 

Υπάρχουν λύσεις, οπότε κερδίστε χρόνο και αναλάβετε δράση κατά της ακμής των ενηλίκων!

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατάλληλη υγιεινή και τα προϊόντα φροντίδας, όταν εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα αντιμετώπισης της ακμής των ενηλίκων, μπορεί να είναι αρκετά για να ανακουφίσουν ένα προσωρινό επεισόδιο εμφάνισης ατελειών. Ωστόσο, αν το πρόβλημα επιμένει, μη διστάσετε να κλείσετε άμεσα ραντεβού με δερματολόγο, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Ακμή ενηλίκων: συνδέεται με τη σύγχρονη διατροφή; 

Το δέρμα συχνά αντανακλά αυτό που τρώμε: μια πρόταση που αξίζει να ληφθεί υπόψη.

Όπως γνωρίζετε, το εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας, η επιδερμίδα, ανανεώνεται κάθε μήνα. Και για να συμβεί αυτό, χρειάζεστε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες! Η τροφή είναι σε θέση να τα παρέχει όλα αυτά σε καθημερινή βάση: μετά την πέψη, όλα αυτά τα «δομικά στοιχεία» θα φτάσουν στο δέρμα, στο χόριο πιο συγκεκριμένα, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Πώς λοιπόν να επιλέξετε τις σωστές τροφές για ένα όμορφο δέρμα; Υπάρχει ειδική διατροφή κατά της ακμής; Ποιες καθημερινές συνήθειες να υιοθετήσετε για μια υγιεινή διατροφή; 

Ανακαλύψτε τις συμβουλές μας για τον συνδυασμό διατροφής & ακμής.σωστής

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Έμφαση στην ακμή

Ανακαλύψτε όλες τις συμβουλές μας
 

Επιστροφή στην κορυφή