AD_ATOPIC-DERMATITIS_BLACK-MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021
Περιεχόμενα

Ατοπική δερματίτιδα σε μωρά και παιδιά

Το μωρό ή το παιδί σας έχει κόκκινες κηλίδες, πλάκες και έντονη επιθυμία για ξεσμό ; Πιθανώς πρόκειται για ατοπική δερματίτιδα, δηλαδή για φλεγμονή που οφείλεται σε αποδυναμωμένο δερματικό φραγμό και, επομένως, σε δέρμα λιγότερο ικανό να αμυνθεί έναντι των εξωτερικών επιθετικών παραγόντων. Για να είστε βέβαιοι, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ο οποίος θα πραγματοποιήσει εξετάσεις εάν είναι απαραίτητο. Και για να βελτιώσετε την καθημερινή σας ζωή με αυτά τα συμπτώματα (ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ο κνησμός είναι πιο έντονος), ακούστε τις συμβουλές των ειδικών μας, οι ειδικοί μοιράζονται τις συμβουλές τους μαζί σας 

Το ατοπικό έκζεμα στα παιδιά σε αριθμούς

1/10

παιδιά πάσχουν από την πάθηση ¹

60%

των περιπτώσεων παρουσιάζουν την πάθηση πριν από την ηλικία του 1 έτους ²

7 έτη

η μέση ηλικία κατά την οποία εξαφανίζεται η πάθηση ¹

περισσότερο από 50%

των ασθενών έχουν γονέα με την πάθηση ¹

¹ Ιστοσελίδα www.inserm.fr 

² Kay J, Gawkrodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. The prevalence of childhood atopic eczema in a general population. J Am Acad Dermatol 1994;30:35-9.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας
στα παιδιά;

Το ατοπικό έκζεμα στα μωρά και τα παιδιά είναι ενοχλητικό, αλλά είναι συχνό φαινόμενο: πρόκειται για την πιο συχνή δερματική πάθηση στα παιδιά. Τα συμπτώματά της: κόκκινες κηλίδες, ξηρότητα του δέρματος, κνησμός που είναι δύσκολο να τον αντέξουν τα παιδιά. Η αιτία; Δυσλειτουργία του δέρματος (για την ακρίβεια, του δερματικού φραγμού) που οδηγεί σε ξηρό δέρμα (ονομάζεται ξηροδερμία) και φλεγμονή (εξ ου και οι κόκκινες κηλίδες). Το λιγότερο καλά προστατευμένο δέρμα είναι πιο αντιδραστικό στο περιβάλλον του και αντιδρά αναλόγως.

AD_ATOPIE_CHILD-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021

Με την πάροδο του χρόνου, έμαθα να προβλέπω τις εξάρσεις και να βοηθάω το μωρό μου να κοιμάται καλύτερα.

Thomas, πατέρας του Theo, 18 μηνών
AD_ATOPIC-DERMATITIS_BABY_LARGE_2021 492x492

Γιατί το μωρό μου έχει
ατοπική δερματίτιδα;  

Μέχρι σήμερα, η πάθηση αυτή δεν έχει κατανοηθεί ακόμη πλήρως. Τα αίτια της ατοπικής δερματίτιδας είναι γενετικά, κληρονομικά και περιβαλλοντικά. Τι γνωρίζουμε: περισσότερα από τα μισά παιδιά που έχουν ατοπικό δέρμα έχουν έναν γονέα που έχει επίσης ατοπικό δέρμα. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι η ατοπία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στις βιομηχανικές χώρες, πιθανώς λόγω της αλλαγής του περιβάλλοντος (υπερβολικό πλύσιμο του δέρματος, ρύπανση κ.λπ.).

Περιοχές ατοπικού εκζέματος
σε μωρά και παιδιά

Στα μωρά και τα βρέφη, οι βλάβες (ή κηλίδες) εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο (μάγουλα, κάτω και πίσω από τα αυτιά), στον λαιμό και στα άκρα. Μπορεί να επηρεαστεί και ο κορμός. Ευτυχώς, η περιοχή της πάνας συνήθως τη γλιτώνει. Στα παιδιά, βλάβες μπορεί να παρατηρηθούν ιδίως στις πτυχές (λαιμός, αγκώνες, γόνατα) και στα άκρα (χέρια, καρποί, αστράγαλοι).

AD_IRRITATIONS_BABY-IRRITATED-RED-CHEEKS_LARGE_2021
AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-SON-BACK-ITCHING_LARGE_2021

Ανακούφιση από το αίσθημα κνησμού
κατά τη διάρκεια των εξάρσεων

Για να βοηθήσετε το παιδί σας, το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φροντίσετε το δέρμα, τόσο στη φάση της έξαρσης όσο και στη φάση της ύφεσης. Κατά τη διάρκεια των εξάρσεων, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε καθημερινά τις θεραπείες που συνιστά ο δερματολόγος σας, συμπεριλαμβανομένων των δερμοκορτικοειδών, καθώς και να επιλέγετε ένα ειδικό προϊόν υγιεινής και μαλακτικό για το ατοπικό δέρμα του μωρού σας. 

Φροντίδα του ατοπικού δέρματος
μεταξύ των εξάρσεων 

Ακόμα και όταν δεν αντιμετωπίζετε έξαρση, πρέπει να συνεχίσετε να εφαρμόζετε καθημερινά ένα μαλακτικό προϊόν περιποίησης του δέρματος, ενώ χρησιμοποιείτε ένα κατάλληλο προϊόν καθαρισμού στο μπάνιο ή στο ντους. Το δέρμα χρειάζεται πάντα υποστήριξη και με τη δική σας βοήθεια μπορεί να καθυστερήσει η επόμενη έξαρση. Για να εφαρμόσετε το μαλακτικό, βεβαιωθείτε ότι το δέρμα είναι καθαρό και ζεστάνετε το προϊόν ανάμεσα στα χέρια σας πριν το απλώσετε ομοιόμορφα στο σώμα, κάνοντας πολύ απαλό μασάζ.
Φροντίδα του ατοπικού δέρματος σε βρέφη και παιδιά 

AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_LARGE_2021
AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021

Παιδιά:
είναι καλό να μιλάμε για την ατοπική δερματίτιδα!

Οι φλεγμονώδεις περίοδοι οδηγούν συχνά σε διαταραχές του ύπνου, μειωμένη συγκέντρωση στο σχολείο, εν ολίγοις, σε πραγματική αλλαγή της ποιότητας ζωής, όχι μόνο για το παιδί αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια. Επομένως, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να μιλήσουμε για την κατάσταση αυτή και την ενόχληση που προκαλεί, για να δείξουμε ότι τη λαμβάνουμε υπόψη χωρίς να την υποβαθμίζουμε ή να τη δραματοποιούμε. 

Βρίσκοντας τις σωστές λέξεις για να υποστηρίξω το παιδί μου 

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Περισσότερες πληροφορίες 

Περισσότερες συμβουλές για το ατοπικό δέρμα 
 

Επιστροφή στην κορυφή