AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-FATHER-AND-SON_LARGE_2021

Ατοπικό έκζεμα: μιλώντας στο παιδί μου

Το μωρό ή το παιδί σας πάσχει από ατοπικό έκζεμα από τότε που ήταν νήπιο (ή ίσως και μικρότερο). Αυτές οι εξάρσεις το ενοχλούν τακτικά τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα! Και όσες φορές κι αν τους πούμε να μην ξύνονται, δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς (και δεν μπορούμε να τα κατηγορήσουμε). Αυτό το αίσθημα κνησμού μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωσή τους στο σχολείο, να τα εμποδίσει να κοιμηθούν το βράδυ ή ακόμη και να τα ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και από κάποια ηλικία και μετά, η αντιμετώπιση των κόκκινων κηλίδων και των λεπιών δεν είναι πάντα εύκολη. Εν ολίγοις, το έκζεμα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του παιδιού σας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές και καλές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε (και να μεταδώσετε!), για να τα βοηθήσετε και να τα καθησυχάσετε, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

 • Καθησυχασμός: Η συζήτηση είναι σημαντική για την ηρεμία και τη μείωση του άγχους, ενώ η τρυφερότητα και οι αγκαλιές σας θα τους κάνουν καλό.
   
 • Επεξήγηση: Πείτε στο μωρό σας ότι το δέρμα του είναι εύθραυστο και πονάει. Αλλά, μαζί, θα γίνουμε πιο δυνατοί, ώστε αυτός ο πόνος να μην είναι τόσο έντονος. 
   
 • Καταπράυνση: "Ας βάλουμε λίγη κρέμα, θα είναι πολύ καλύτερα! Α, ναι, βλέπω ότι σου κάνει καλό... Ένα μαγικό κόλπο για να σταματήσεις να ξύνεσαι! "
 • Καθησυχασμός: εξηγήστε του ότι ακολουθώντας μια ρουτίνα υγιεινής και τις συμβουλές καθημερινής φροντίδας (σύντομα μπάνια, κοντά νύχια και κρέμα κάθε μέρα), το ξύσιμο μειώνεται και οι εξάρσεις γίνονται λιγότερο συχνές!
   
 • Επεξήγηση: ατοπική δερματίτιδα είναι όταν το δέρμα είναι τόσο εύθραυστο όσο μια πεταλούδα ή μια νιφάδα χιονιού. Όταν κάνει πολλή ζέστη ή έχει σκόνη, για παράδειγμα, εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες και στη συνέχεια έρχεται η επιθυμία για έντονο ξεσμό, σαν μια κραυγή για βοήθεια.
   
 • Συμβουλή: μη δραματοποιείτε υπερβολικά την κατάσταση και δείξτε ότι είστε σίγουροι για το μέλλον. Μπορούν επίσης να ζωγραφίσουν μια εικόνα για να απεικονίσουν πώς αισθάνονται. 
   
 • Και γιατί να μην διαβάσετε (ή να ξαναδιαβάσετε) τα ειδικά βιβλιαράκια "Η τέλεια νύχτα της Camille" Θα το βοηθήσουν να καταλάβει το έκζεμα με λέξεις!
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Σημειώσεις από τον ειδικό

Για τη θεραπεία του εκζέματος, ο διάλογος γονέων-παιδιών είναι απαραίτητος για την υποστήριξη και την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων: αυτή η ανταλλαγή αποτελεί μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας".

Δρ Marco Ambonati, Δερματολόγος

 • Καθησυχασμός: το παιδί σας "μεγαλώνει" και έχει την περιέργεια να μάθει: μπορούμε εύκολα να προχωρήσουμε παρακάτω εξηγώντας του πράγματα.
   
 • Επεξήγηση: η ατοπική δερματίτιδα σπάνια διαρκεί μία ζωή, συνήθως βελτιώνεται με τον καιρό. Και δεν είναι μεταδοτική: το παιδί σας μπορεί να συνεχίσει να παίζει με τους φίλους του χωρίς να φοβάται ότι θα το μεταδώσει.
   
 • Συμβουλή: σε αυτή την ηλικία είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Μπορείτε να υπενθυμίζετε στο παιδί σας ότι δεν είναι το μόνο που το βιώνει αυτό, ότι συμβαίνει και σε άλλα παιδιά και ότι δεν είναι "διαφορετικό". Αναγνωρίστε τον πόνο και τη δυσφορία του, είναι σημαντικό να νιώθει ότι το καταλαβαίνετε και το υποστηρίζετε ακούγοντάς το. Τέλος, επαινέστε το για το γεγονός ότι εφαρμόζει την κρέμα του μόνο του και για το πόσο "ενήλικας" είναι!
 • Διαβεβαίωση: η ατοπική δερματίτιδα βελτιώνεται με τον χρόνο. Ακολουθώντας μια ρουτίνα υγιεινής και συμβουλές καθημερινής φροντίδας, το ξύσιμο μειώνεται και οι εξάρσεις γίνονται λιγότερο συχνές! Και τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι μεταδοτικό!
   
 • Επεξήγηση: πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα παύει να παίζει τέλεια τον προστατευτικό του ρόλο. Αφήνει πολύ νερό να εξατμιστεί, οπότε αφυδατώνεται και αφήνει να εισέλθουν περισσότερα αλλεργιογόνα. Έχει φλεγμονώδη αντίδραση: κόκκινες κηλίδες και αίσθημα κνησμού. Οι παράγοντες που την πυροδοτούν περιλαμβάνουν σκληρά προϊόντα καθαρισμού, σκόνη, μαλλί, ορισμένες τροφές, ακραίες θερμοκρασίες, μεγάλα και ζεστά μπάνια... Η πάθηση είναι χρόνια: μπορεί να εξαφανιστεί και να επανεμφανιστεί, αλλά σε αυτή την ηλικία, οι εξάρσεις θα πρέπει να είναι λιγότερο συχνές.
   
 • Καθησυχασμός: αποφύγετε με κάθε κόστος την υποβάθμιση της πάθησης, καθώς ο έφηβος μπορεί να αισθανθεί ότι δεν τον παίρνουν στα σοβαρά και ότι τα συναισθήματά του υποβαθμίζονται.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Περισσότερες πληροφορίες

Άλλες συμβουλές για το ατοπικό δέρμα
 

Επιστροφή στην κορυφή