AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021

Ατοπική δερματίτιδα: ποιες είναι οι θεραπείες;

Η αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας ή του εκζέματος απαιτεί καθημερινές και συνεχείς ενυδατικές θεραπείες (μια πραγματική ρουτίνα!) για τη διατήρηση και ενίσχυση του δερματικού φραγμού και την αποφυγή εξάρσεων, αλλά ευτυχώς υπάρχουν ιατρικές θεραπείες που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας εκτός από την καθημερινή φροντίδα του δέρματος. Η κορτιζόνη είναι η πιο γνωστή (και συχνά η πιο αποτελεσματική) θεραπεία, αλλά μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός φαρμάκων για να ηρεμήσουν οι φλεγμονώδεις επιθέσεις που προκαλούνται από το σοβαρό ατοπικό έκζεμα. Ποιες αντιφλεγμονώδεις θεραπείες είναι διαθέσιμες; Ποια μαλακτική φροντίδα πρέπει να υιοθετηθεί για την ολοκλήρωση της ιατρικής θεραπείας; Θα τις αναλύσουμε εδώ για να σας βοηθήσουμε να βρείτε λύσεις. 

 • Η εφαρμογή μιας κρέμας κορτιζόνης (ή δερμοκορτικοειδών) παραμένει η πιο συνηθισμένη και αποτελεσματική θεραπεία: είναι αντιφλεγμονώδης και επομένως βοηθά στην ανακούφιση της φλεγμονής και του κνησμού που σχετίζονται με το έκζεμα. 
   
 • Τα δερμοκορτικοειδή είναι φάρμακο: ο γιατρός πρέπει να σας συνταγογραφήσει αυτή τη θεραπεία για να μπορέσετε να τη χρησιμοποιήσετε. Ανάλογα με την ηλικία σας ή τη συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να σας προτείνουν δερμοκορτικοειδή με τη μορφή κρέμας, αλοιφής, ζελ ή λοσιόν.
   
 • Εάν τα δερμοκορτικοειδή αποτύχουν, σε περιπτώσεις πολύ εκτεταμένου εκζέματος ή στις πιο ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο ή τα βλέφαρα, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει τοπικά ανοσοκατασταλτικά ή δισκία (Tacrolimus). Μια άλλη θεραπεία είναι η φωτοθεραπεία (θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία). Σε κάθε περίπτωση, εναπόκειται στον γιατρό να καθορίσει την καταλληλότερη θεραπεία. 
   
 • Η εφαρμογή δερμοκορτικοειδών δεν αρκεί για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ατοπικού εκζέματος: η καθημερινή φροντίδα με ένα μαλακτικό για την αποκατάσταση του δερματικού φραγμού είναι απαραίτητη.
   
 • Για τον καθαρισμό, επιλέξτε ένα κατάλληλο λάδι για το ντους ή ένα ζελ χωρίς σαπούνι για να καταπραΰνετε και να αποτρέψετε την ξηρότητα και, στη συνέχεια, εφαρμόστε το μαλακτικό της επιλογής σας για να θρέψετε σε βάθος το δέρμα. 

Θεραπεία με κορτιζόνη: μπορείτε (ακόμα) να βγείτε στον ήλιο;

Η κορτιζόνη, ή τα δερμοκορτικοειδή, είναι η συνήθης θεραπεία για το έκζεμα και παρέχει ταχεία ανακούφιση από τις εξάρσεις. Ενώ το έκζεμα τείνει να υποχωρεί το καλοκαίρι λόγω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα, μπορεί επίσης να χρειαστεί να εφαρμόσετε δερμοκορτικοειδή ακόμη και το καλοκαίρι. Μην ανησυχείτε, αυτό είναι εφικτό! Τα δερμοκορτικοειδή δεν αντιδρούν στον ήλιο, αλλά το δέρμα σας αντιδρά, γι' αυτό να θυμάστε πάντα να εφαρμόζετε αντηλιακή προστασία μετά την εφαρμογή της κρέμας κορτιζόνης. 

 • Στη φάση της ύφεσης (ή μεταξύ των εξάρσεων) είναι απαραίτητο να λαμβάνετε μέτρα καθημερινά για να μειώσετε την ξηρότητα του δέρματος και να μειώσετε τον κίνδυνο φλεγμονής. Για να το πετύχουμε αυτό, υιοθετούμε μια καθημερινή ρουτίνα με απαλό καθαρισμό και μαλακτική περιποίηση της επιδερμίδας (και την τηρούμε!). 
   
 • Για το ντους ή το μπάνιο, επιλέξτε ζελ και δερμοκαλλυντικά έλαια ειδικά σχεδιασμένα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων (χωρίς σαπούνι, με pH κάτω από 5,5). Αυτά αναπληρώνουν τα λιπίδια και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ιδανική για την προετοιμασία και τη μεγιστοποίηση της επίδρασης των μαλακτικών προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας. 
   
 • Μετά το ντους, εφαρμόστε ένα μαλακτικό προϊόν περιποίησης της επιλογής σας (βάλσαμο, κρέμα, γαλάκτωμα κ.λπ.). Συμβουλή: ζεστάνετε πρώτα το προϊόν ανάμεσα στα χέρια σας και, στη συνέχεια, απλώστε το απαλά με πλατιές κινήσεις, χωρίς τρίψιμο, σε δέρμα που είναι ακόμα ελαφρώς υγρό. Και δεν αισθάνεστε την επιδερμίδα σας αρκετά ελαστική ή ήρεμη, μπορείτε να απλώσετε άλλη μια στρώση!
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Σημειώσεις από τον ειδικό

Μη φοβάστε τα κορτικοστεροειδή που εφαρμόζονται στο δέρμα (δερμοκορτικοειδή): δεν έχουν τις παρενέργειες που μερικές φορές σχετίζονται με τα κορτικοστεροειδή από το στόμα. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τη συνταγή του γιατρού όσον αφορά την ποσότητα που εφαρμόζεται, τον ρυθμό εφαρμογής και τη διάρκεια της θεραπείας

Δρ Marco Ambonati, Δερματολόγος

EXOMEGA CONTROL

Η EXOMEGA CONTROL είναι μια σειρά περιποίησης που ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες του ξηρού δέρματος που είναι επιρρεπές σε ατοπικό έκζεμα για όλη την οικογένεια, χάρη στη δράση του κατά του κνησμού και τα συστατικά του που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη γέννηση.

Επιστροφή στην κορυφή