AD_NUTRITION_MATURE-SKIN-WOMAN_LARGE_2021
Περιεχόμενα

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα;

Στην ηλικία των 20 ετών, το δέρμα μαυρίζει και ο ήλιος δε φαίνεται να επηρεάζει τη νεανικότητα του δέρματός μας. Στην ηλικία των 30 ετών εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες από τον ήλιο και στα 40 εμφανίζονται καφέ κηλίδες όταν το δέρμα εκτίθεται στις UV ακτιβνοβολίες. Η φυσική γήρανση της επιδερμίδας αποδίδεται σε φυσικά αίτια, αλλά όχι αποκλειστικά. Οι επιδράσεις του ήλιου τείνουν να επιταχύνουν αυτό το φαινόμενο. Πώς; Εξηγούμε τα πάντα.

Οι υπεριώδεις ακτίνες προκαλούν χάος στην καρδιά των κυττάρων

Σχεδόν το 90% των ακτίνων UVB και το 80% των ακτίνων UVA εμποδίζονται φυσικά από το δέρμα, αλλά το υπόλοιπο ποσοστό φτάνει στο δέρμα μας περισσότερο ή λιγότερο βαθιά ανάλογα με το άτομο. Όταν οι υπεριώδεις ακτίνες φτάνουν στα κύτταρα, προκαλούν οξειδωτικό στρες, το οποίο οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες. Κανονικά αυτό το οξειδωτικό στρες διορθώνεται από φυσικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς. Όμως με την ηλικία και σε περίπτωση παρατεταμένης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και ιδίως στις ακτίνες UVA, ο μηχανισμός αυτός εξουδετερώνεται και οι ελεύθερες ρίζες αυξάνονται.
Άμεση συνέπεια αυτού του οξειδωτικού στρες είναι η αλλοίωση της υγείας των κυττάρων. Για παράδειγμα, οι ακτίνες UVA μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή κυτταρική διαίρεση και έτσι να μειώσουν τη φυσική ικανότητα επιδιόρθωσης του δέρματος. Ομοίως, μπορούν να βλάψουν ορισμένες κυτταρικές πρωτεΐνες, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται τοξικές για το κύτταρο. Κανονικά, αυτές οι τοξίνες αποβάλλονται με φυσικό τρόπο από τα κύτταρα, αλλά και εδώ, υπό τη δράση της UVA, ο μηχανισμός αυτός μεταβάλλεται και δυσλειτουργεί.
Το οξειδωτικό στρες οδηγεί έτσι στην αποικοδόμηση της ελαστίνης και του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση του δέρματος, την απώλεια ελαστικότητας και σφριγηλότητας, και τη διαταραχή των μελανοκυττάρων. 

Σημείωση: η επίδραση του ήλιου εμφανίζεται γενικά νωρίτερα στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, το οποίο είναι λιγότερο ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ποια είναι τα σημάδια γήρανσης του δέρματος;

Κηλίδες, ρυτίδες... τα αναπόφευκτα σημάδια της γήρανσης του δέρματος

Εμφάνιση καφέ κηλίδων

 Η γήρανση του δέρματος έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κηλίδων που δεν υπήρχαν πριν. Τα σημάδια αυτά είναι ιδιαίτερα ορατά σε εκτεθειμένες περιοχές, όπως το πρόσωπο, τα χέρια ή η περιοχή του θώρακα. Οι πιο συνηθισμένες είναι τα μελαγχρωματικά στίγματα (υπερμελάγχρωση) διαφορετικού βαθμού σκουρότητας. Γνωστές και ως "κηλίδες ηλικίας", αν και μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία. Απλώς αντικατοπτρίζουν τη δυσλειτουργία των μελανοκυττάρων, των κυττάρων που χρωματίζουν το δέρμα. Η δυσλειτουργία αυτή λειτουργεί και αντίστροφα, με την εμφάνιση λευκών κηλίδων (υπομελάγχρωση) στο δέρμα.

Γιατί ο ήλιος αυξάνει την εμφάνιση των ρυτίδων;

Άλλα σημάδια της φωτογήρανσης περιλαμβάνουν τις ρυτίδες, οι οποίες είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονες και είναι αποτέλεσμα της απώλειας του τόνου, της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του δέρματος, αλλά και της ξηρότητάς του. Να θυμάστε ότι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία επιταχύνει όλα αυτά τα σημάδια.

Υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για καλύτερη πρόληψη

Δεν υπάρχει θαυματουργή θεραπεία, αλλά ένας υγιεινός και υπεύθυνος τρόπος ζωής είναι σημαντικός σύμμαχος για την προστασία του δέρματός σας, την ανθεκτικότητά του στον ήλιο και τη νεανικότητά του. Με άλλα λόγια, μη διστάσετε: 

  • Να εφαρμόστε την κατάλληλη αντηλιακή προστασία κάθε φορά που βγαίνετε στον ήλιο.
     
  • Να κάνετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, κατά προτίμηση πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
     
  • Να αποφεύγετε την επιβάρυνση του δέρματος με άλλους επιβλαβείς παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ.
     
  • Να καθαρίζετε και να ενυδατώνετε καλά το δέρμα σας τη νύχτα: το δέρμα σας πρέπει να καθαρίζεται καλά και να ενυδατώνεται σωστά για να ενισχύσετε την καθυστέρηση της γήρανσης του δέρματος.

Τα σωστά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας

Αντηλιακή κρέμα προσώπου SPF50+ χωρίς άρωμα

PROTECT Αντηλιακή κρέμα προσώπου SPF50+ χωρίς άρωμα

Προστατεύει

Εξαιρετικά λεπτόρρευστη αντηλιακή κρέμα προσώπου SPF 50+

PROTECT Εξαιρετικά λεπτόρρευστη αντηλιακή κρέμα προσώπου SPF 50+

Προστατεύει

Επανορθωτικό ενυδατικό γαλάκτωμα για μετά τον ήλιο

PROTECT AH Επανορθωτικό ενυδατικό γαλάκτωμα για μετά τον ήλιο

Καταπραΰνει - Ενυδατώνει

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Περισσότερες πληροφορίες

Περαιτέρω συμβουλές για το ευαίσθητο στον ήλιο δέρμα
 

AD_WEBSITE_ PDP_OAT_BLOC_2021 577x577 bloc avoine

Βρώμη Rhealba®: μοναδική στο είδος της

Η Βρώμη Rhealba®, ο θησαυρός μας που καλλιεργείται μέσω βιολογικής γεωργίας, είναι το φυτικό δραστικό συστατικό με εξισορροπητικές, καταπραϋντικές και επανορθωτικές δερματολογικές ιδιότητες, το οποίο υπάρχει σε όλα τα προϊόντα μας.

ΒΡΩΜΗ RHEALBA® 

Επιστροφή στην κορυφή