Είπατε εύθραυστο;

Το εύθραυστο δέρμα είναι μια πραγματικότητα και η A-Derma έδωσε έναν ορισμό: είναι ένα ευάλωτο δέρμα με εξασθενημένο φραγμό. Αν δεν υπάρχει ισορροπία, ο δερματικός φραγμός είναι πιο διαπερατός, ευαισθητοποιείται πιο εύκολα, ερεθίζεται και οδηγεί σε βαθιά δυσφορία, τόσο σωματική όσο και ψυχολογική.

Ανάλογα με την πηγή της ευθραυστότητας, υπάρχουν 4 τύποι εύθραυστου δέρματος(1): το εγγενώς εύθραυστο δέρμα, το οποίο συνδέεται με την ηλικία (παιδιά ή, στο άλλο άκρο της κλίμακας, ηλικιωμένοι) ή με τη θέση του (βλέφαρα, λαιμός, ντεκολτέ ή μέτωπο), το περιβαλλοντικά εύθραυστο δέρμα, το φυσιολογικό δέρμα που αποδυναμώνεται από ιδιαίτερες συνθήκες, όπως το συναισθηματικό ή περιβαλλοντικό στρες (κλίμα, ρύπανση), το ιατρογενές εύθραυστο δέρμα, το οποίο αποδυναμώνεται από φαρμακολογικές ή χειρουργικές θεραπείες, και το παθολογικά εύθραυστο δέρμα (ατοπική δερματίτιδα, ροδόχρους ακμή, ακμή, αντιδραστικό δέρμα), όπου το δέρμα παρουσιάζει μικρότερη αντοχή στην επιθετικότητα. 

Αυτή η πολύ λεπτομερής γνώση της ευθραυστότητας του δέρματος επιτρέπει στην A-DERMA να παρέχει στοχευμένες λύσεις μέσω προϊόντων υγιεινής και φροντίδας προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε τύπου δέρματος.

(1) Stalder JF et al (2014) Fragility of epidermis and its consequences in dermatology. JEADV 28, (Suppl.4), (1-18). 

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021

Έχω εύθραυστο δέρμα;

Το δέρμα σας είναι εύθραυστο αν σας είναι οικεία αυτά τα σημάδια: ξηρότητα, ερυθρότητα, απολέπιση, τα οποία μπορείτε να δείτε, και σφίξιμο, μυρμήγκιασμα, κνησμός, τα οποία μπορείτε να αισθανθείτε. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκληθούν από προσωρινούς εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ζέστη, το κρύο, η ρύπανση, ο αέρας, οι ιατρικές θεραπείες ή διαδικασίες... αλλά και από δερματικές παθήσεις ή εσωτερικούς παράγοντες, όπως το άγχος.

Didier Coustou - Δερματολόγος

Οι ειδικοί μας απαντούν στις ερωτήσεις σας

Το δέρμα των μωρών είναι ανώριμο. Λεπτότερο και πιο αφυδατωμένο, με ελλιπές υδρολιπιδικό φιλμ και ουδέτερο PH αντί για όξινο, είναι πιο ευάλωτο και πιο διαπερατό από τους εξωτερικούς επιβαρυντικούς παράγοντες.

Αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Η ατοπική δερματίτιδα, ευρέως γνωστή ως έκζεμα, είναι μια κατάσταση που συνδέεται με γενετικούς παράγοντες και χαρακτηρίζεται από εύθραυστο δερματικό φραγμό και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η "χρόνια και κνησμώδης φλεγμονώδης δερματοπάθεια", σύμφωνα με τον ιατρικό ορισμό, αναγνωρίζεται κατά τη διάρκεια των εξάρσεων από τις κόκκινες κηλίδες με ακανόνιστο σχήμα, με μικρές κυψελίδες που βγάζουν αίμα και εξελίσσονται σε κρούστες, καθώς και από την ακραία ξηρότητα του δέρματος, η οποία συνοδεύεται από κνησμό. Η χρόνια ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται κυρίως κατά την παιδική ηλικία και υποχωρεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων μετά από 3 χρόνια ή, μερικές φορές, μετά την εφηβεία.

Η ακμή αποτελεί πηγή διπλής ευθραυστότητας. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο του θύλακα της τρίχας, η οποία συνδυάζει την υπερσμηγματόρροια (λιπαρό δέρμα), την υπερκερατινοποίηση (μικροκυστίδια), τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και τη φλεγμονή (κόκκινα και μερικές φορές πυώδη σπυράκια), τις ατέλειες και τον εξασθενημένο δερματικό φραγμό. Σε αυτό προστίθεται η ερεθιστική και αποδυναμωτική επίδραση των δερματολογικών θεραπειών. Από την άλλη πλευρά, οι ατέλειες παρουσιάζουν σημάδια ευθραυστότητας: ακραία ξηρότητα, αφυδάτωση, απολέπιση, αίσθημα καύσου και μυρμηγκιάσματος.

Έχουμε πάντα τα αυτιά μας ανοιχτά

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το εύθραυστο δέρμα και να αναπτύξουμε τα καταλληλότερα δερματολογικά προϊόντα, ακούμε πάντα τις ανάγκες των ασθενών και των καταναλωτών. Αυτό ονομάζεται ασθενοκεντρικότητα και είναι μια βασική έννοια που καθοδηγεί όλες τις προσεγγίσεις μας.

Η ανοχή και η αποτελεσματικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάπτυξης των προϊόντων μας, αλλά έχουν νόημα μόνο αν προσφέρουμε πρακτικότητα και ευκολία χρήσης που βοηθούν στη συνεχή χρήση σε καθημερινή βάση. Το κλειδί της αποτελεσματικότητας δεν έγκειται μόνο στα χαρακτηριστικά της σύνθεσης, αλλά και στην τακτική εφαρμογή των προϊόντων. 

Επιστροφή στην κορυφή